“Liberalna kapitalistična histerija potrebuje ekscesno plačane vrhunske športnike”

Borut Tavčar (Sobotna priloga Dela, 4. 1. 2020, str. 6) Evropske družbe so selile proizvodnjo na Kitajsko zaradi cenejše delovne sile. Zdaj Kitajska postaja predraga. Je na vrsti tudi Butan?

“Mislim, da je to absolutno nemogoče, vsaj dokler bodo na oblasti tako pametni in empatični politiki, kot smo jih imeli priložnost spoznati. Liberalna kapitalistična norija potrebuje vojsko podjetnikov, startupnikov, menedžerjev z norimi idejami, egocentriki, psihopati, ki ustvarjajo nove produkte, ki jih večinoma nihče razen potrošnikov ne potrebuje, izrinjajo konkurenco, nižajo cene na trgu, ki morajo biti ustrezne kupni moči okolice, liberalna kapitalistična histerija potrebuje ekscesno plačane vrhunske športnike, ki jih spreminjajo v trgovsko blago športnih klubskih korporacij, potrebuje brezkompromisne gospodarstvenike, ki koncentrirajo kapital in večino okolice spreminjajo v mezdne delavce, moderne sužnje. Mislim, da se odgovorni v Butanu zavedajo, da je zahodni pohlep po tehnološkem razvoju in hkratna vera, da bodo ekološki problemi, ki jih prehiter razvoj povzroča, rešljivi z novimi tehnološkimi rešitvami, neustrezen odgovor na globalne podnebne spremembe.”

Matevž Lenarčič, ki je že trikrat z ultralahkim letalom obkrožil svet, se je med drugimi turisti v Butanu počutil precej mladega