Lepotna tekmovanja niso več, kar so bila: na izboru najlepše kamele v Savdski Arabiji diskvalificirali dvanajst živali zaradi uporabe botoksa.

Tako imenovani King Abdulaziz Camel Festival v okolico Riada vsako leto pritegne množice ljudi, ki si na 28-dnevnem dogodku ogledajo vrsto zabavnih dogodkov. 

Nagrade v skupni vrednosti več kot 57 milijonov dolarjev med drugim podeljujejo za dirke s kamelami, dresuro, umetnine na kameljem kožuhu ter najboljše fotografije dromedarjev.

Festival sicer slovi predvsem po svojem lepotnem izboru za kamele, ki ponuja bogate nagrade. Konkurenca je seveda huda in tako marsikoga zamikajo stranpota

Na grbo so si nakopali jezo sodnikov

Toda pri izboru veljajo zelo stroga pravila. Priročnik za lastnike kamel, ki so ga organizatorji tekmovanja izdali lani, namreč izrecno prepovedujejo uporabo določenih izdelkov in preparatov za izboljšanje videza tekmovalcev.

Kljub temu pa je nekaj udeležencev letos poskusilo svojo srečo. Videz svojih lepotic so skušali izboljšati z botoksom, za to bili kaznovani. Poskus goljufije se je namreč končal z diskvalifikacijo kar dvanajstih kamel.

Letos se ga je udeležilo kar 300.000 obiskovalcev.
K njegovi prepoznavnosti pa je v zadnjih letih bistveno prispevala tudi savdska kraljeva družina, ki ob družbenih reformah poseben poudarek namenja kulturni dediščini. 

R. T.