Zaradi obvladovanja širjenja nalezljive bolezni koronavirusa je potrebno v primeru smrti in izvedbe pogreba v času epidemije spoštovati smernice Vlade Republike Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, zdravniške stroke in Župnije Horjul in Župnije Vrhnika.

Za pogrebe na območju Občine Horjul, ki se opravljajo na pokopališčih Sveti Urh, Lesno Brdo, Horjul, Koreno, Samotorica, Vrzdenec in Žažar, je za področje pogrebne in pokopališke dejavnosti treba spoštovati naslednje preventivne ukrepe:

Prijava in organizacija pogrebov

V času trajanja epidemije se prijava in organizacija pogrebov izvaja izključno preko telefona ali elektronske pošte izvajalcev pogrebov.

O lokaciji grobnega polja se z Občino Horjul dogovori izvajalec pogreba neposredno, brez obiska svojcev pokojnega na Občini Horjul.

Naročilo cerkvenih pogrebov pri župniku  je mogoče samo preko telefona.

Sprememba protokola pogrebne slovesnosti

Pogrebne slovesnosti na pokopališču se izvajajo zunaj, torej izven zaprtega prostora, in le v najožjem družinskem krogu do največ 10 ljudi.

Ob grobu se izvede le najožji strokovni protokol pogrebne slovesnosti oziroma cerkveni pogreb s krajšim obredom ob grobu, ki zagotavlja pietetno izvajanje pogreba.

Pogreb izvede pogrebno moštvo (zastava in simbol). Pogrebna slovesnost naj poteka brez spremljevalnih dogodkov (govori, pevci, trobenta ipd.). V primeru več pogrebov na isti dan naj se med dvema pogreboma zagotovi premor najmanj dveh ur.

Mrliške vežice

Mrliške vežice so do preklica zaprte. Slovo od pokojnika poteka do največ dve uri pred pokopom. Slovo se opravi pred mrliško vežico oziroma pred grobom. Do preklica je prepovedana tudi uporabo čajne kuhinje na pokopališčih.

Izražanje sožalja

Udeleženci pogreba naj se izogibajo tesnim telesnim stikom in dotikom. Upoštevajte primerno razdaljo med udeleženci pogreba (vsaj 1,5 metra med dvema posameznikoma). Sožalje naj se izrazi brez običajnega stiska rok ali objema.

Navodila svojcem v primeru smrti osebe, okužene ali s sumom na okužbo s koronavirusom

V primeru pokojnikove znane okužbe ali suma na okužbo s koronavirusom naj svojci umrlega ne oblačijo, obračajo ali se ga kakorkoli dotikajo.

Svojci naj pokličejo izbranega osebnega zdravnika ali izven delovnega časa osebnega zdravnika dežurno ambulanto  in ob tem opozorijo, da gre za pokojnika, ki je bil okužen s koronavirusom.

Nujno je potrebno slediti navodilom zdravstvenega osebja pred, med in po opravljenem mrliškem pregledu.

Bistveno je, da se svojci pokojnika ne dotikajo in si razkužujejo roke.

Marko K. ( Občinska uprava)

Občina Horjul