Od petka, 1. septembra, do nedelje, 3. septembra 2017, bo v Lukovici potekala cela vrsta zanimivih dogodkov, vse v sklopu vikenda odprtih vrat. In kaj vse se bo dogajalo? Mnogo, tu je zbranih le nekaj dejavnosti.

V soboto boste med 9. in 12. uro lahko odigrali šahovsko simultanko z velemojstrom Matejem Šebenikom (obvezna predhodna prijava na [email protected]),

Fotografija je simbolična.

v nedeljo pa med 10. in 12. uro vabljeni na brezplačno šiviljsko delavnico za otroke vseh starosti, oboje na Ekološki domačiji Plahutnik, »Razgledi z Vrha«.

Likovna sekcija Društva upokojencev Lukovica vas v soboto med 10. in 12. uro vabi v Pungartnkovo hišo (Stari trg 17, Lukovica), kjer se bo odvijala likovna delavnica slikanja na kamen, ki je primerna za vse starostne skupine.

Čebelarji v soboto in nedeljo, med 13. in 15. uro, vabijo na brezplačen voden ogled po učni čebelarski poti ter na degustacijo medu (Brdo pri Lukovici 8).

Kmetija Pr’ Matožet vabi na ogled delavnice peke kruha v krušni peči – kurjenje krušne peči, mesenje in obdelava testa, izdelava hlebcev in drobnega peciva, degustacija. Ponudba velja za nedeljo, od 9. do 12.30 ure. Po dogovoru organizirajo tudi delavnice za zaključene skupine (Krašnja 26, 1225 Lukovica; [email protected]).

Turistično društvo Preserje pri Lukovici vas v soboto vabi na prijetno doživetje (osvežitev s pijačo in domačim pecivom) ob Gradiškem jezeru, ki bo med 13. in 18. uro – možno bo tudi brezplačno jahanje (Jasa ob Gradiškem jezeru).

Brezplačno jahanje bo možno tudi v nedeljo, v organizaciji Športno konjeniškega društva Bregar, in sicer na Trnjavi 22 med 10. in 12. uro. Poleg jahanja bo potekala še cela vrsta drugih aktivnosti.

KUD Fran Maselj Podlimbarski v soboto vabi na ogled muzejske zbirke v Pavletovi hiši, srečanje pevcev ljudskih pesmi in nedeljski sprehod skozi Krašnjo s predstavitvijo preteklosti vasi.

Pavletova hiša

Na Matožetovem dvorišču bo degustacija pogače Franca Jožefa in prikaz pletenja kit iz pšenične slame, ob potoku pa prikaz gašenja s staro brizgalno.

Gostilna in picerija Furman bo goste, ki bodo prišli na sobotno kosilo, za sladico s kočijo popeljala po Lukovici (v primeru slabega vremena prevoz odpade, namesto tega 50% popusta za kosilo).

Avto-moto društvo Lukovica vabi mlade na preventivne prikaze in preizkušnje vožnje z malimi električnimi trial motorji (seveda pod budnim očesom inštruktorjev), obiskovalcem bo predstavljeno delo društva.

Kmetijski inštitut Slovenije – poskusni sadovnjak Brdo pri Lukovici vabi v soboto med 10. in 17. uro na strokovno vodene oglede sadovnjaka, obisk sadjarske tržnice in razstavo plodov različnih sadnih vrst.

Društvo za ohranjanje in oživljanje kulturne dediščine – Skrinjca vas v soboto in nedeljo med 9. in 18. uro vabi v Dvorec Rus (Štajerska c. 11, Šentvid pri Lukovici) najprej na jutranjo kavico, nato pa na ogled razstave likovnih del slikarke Mojce Godec. V soboto med 15. in 18. uro pa na nastop pevskega zborčka Skrinjca in recital članov društva.

J. S.