V času Covida-19, ko smo bili odmaknjeni v sebe, si je odpočila tudi narava, odpočila si je od nas, od tistih, ki smo jo pripeljali do skrajnega roba. Malo je manjkalo, da bi udarila nazaj in to zelo močno! To bi pomenilo konec človeštva.

 

Zato še vedno lahko rečem, da nam je Covid -19 rešil življenje v vseh pogledih. Poglobili smo se vase, se umirili. V svetovni ekonomiji, smo naredili generalno čistko in pričeli vzpodbujati druge potrebe, tiste, ki so bliže našemu »srcu«. Osvobodili smo se veliko odvečnih stvari.

Čeprav slišimo, da je obdobje karantene prineslo veliko nasilja, osebnih stisk… v resnici, pa so samo na površje priplavale vse stvari, ki smo jih globoko v sebi skrivali in nismo pustili, da gre ven iz nas tisto, kar ni naše. In tako je stalo, stalo in stalo… dokler ni pričelo dobivati slab vonj.

V psihologiji smo velikokrat dejali, da ne obstaja čistilo za možgane, za psihološke smeti, ki se naberejo v naši glavi. Covid-19 je to naredil z eno potezo. Lahko bi rekli, da je Covid-19 čistilo za možgane!

Obljubim, da je to zadnja kolumna o Covidu, Karanteni, Strpnosti… saj ga imamo že vsi krepko čez glavo. A prikazati želim, da je vseeno prinesel veliko pozitivnega, ne samo neko katastrofo… še vedno sem prepričan, da je Covid-19 naredil veliko koristi… no tudi Galileo Galilei je dejal, da se še vedo vrti in so ga skoraj zažgali na grmadi!

No jaz še vedno stojim za svojimi stališči, neglede na grmado, ki jo nekateri pripravljajo.

 

Piše: prof. dr. Milan Krajnc

Milan Krajnc – mentor za družinska podjetja, akademik, psihoterapevt, avtor