Bolj, ko se trudim biti pozitiven v Sloveniji, manj imam energije. Morda je čas, da neham biti pozitiven in pogledati realno na stvari. Hmm, sedaj pa sem sam sebe zalotil?

 

Ali to, kar pišem o pozitivnih stvareh ni realno? Pa se samo pretvarjam! Da vse bo še enkrat bolje!

Ne! Sedaj ko trezno razmislim in se umirim, vidim, da vse skupaj vidim pozitivno, saj sem tako vedno deloval in potem se je vedno tisto pozitivno zgodilo.

Prej sem bil jezen, ker sem namreč po radiu poslušal oddajo o Frankfurtskem knjižnem sejmu, na katerega sem ravnokar na poti. Govorili so predstavniki Slovenije. Bilo je slišati prerekanje, zakaj nekateri gredo tja, drugi pa ne… Slovenija je namreč zbrala 100 knjig, ki jih bo predstavila. Namreč cilj Javne Agencije za Knjigo je pomagati tistim, ki si tega ne morejo privoščiti. Ko sem sam pisal na JAK, so mi odgovorili, da so moje knjige bolj podobne priročnikom, oni pa tega ne sofinancirajo.

Zato sem se sam odpravil na sejem v Frankfurt, kjer imam kot prvi Slovenec samostojni prostor, nihče mi ni sponzor, niti me vzel pod svojo streho. Popolnoma sam s svojimi knjigami. Seveda ni bilo to zastonj, vendar se nisem pritoževal, temveč sem maksimalno delal druge stvari, da sem lahko sam sebe finančno podprl na tem projektu. Seveda imam jasen cilj, dobiti čim več svetovnih založb in postati na področju izdajanja knjig popolnoma neodvisen.

Že sedaj mi je uspelo, da mi je založba v Ameriki, Italiji, Makedoniji, Hrvaškem in Albaniji izdala moje knjige. Tako, da verjamem, da bom iz Frankfurta prišel kot zmagovalec, če mi že v Stockholmu ni uspelo.

No, ampak kaj me je razjezilo. To, da bo JAK predstavil samo 50% leposlovnih knjig, vse ostale pa so podobne mojim zgodbam! Enostavno ne razumem, zakaj ne napišejo, da nisem tam zaželjen. Naj enostavno naredijo črno listo avtorjev, ki niso v Sloveniji zaželjeni. In bo vsem lažje, mi se ne bomo več sekirali, ker ne bomo nekaj pričakovali, kar bi lahko dobili, oni pa bodo tudi mirni, ker jim mi »črni« več ne bomo dihali za ovratnikom.

A je to vsem nam iz »črnega seznama« dalo dovolj moči, da bomo na koncu močnejši od vseh, ki potrebujejo finančno pomoč! Ampak, oni dobijo sredstva iz proračuna, javnega denarja, kamor tudi mi, ta črni prispevamo. Torej JAK nas še okrade in ne pusti, da gremo z njimi naprej.

 

Ekskluzivno za Portal OS piše Milan Krajnc

Milan Krajnc – mentor za družinska podjetja, akademik, psihoterapevt, avtor