Ta kolumna mi je skozi aktualno krizo pomagala, da sem sam ostal pozitiven in da sem iz vsake situacije poskušal potegniti samo pozitivno. Neglede na stanje sem poskušal videti, da vsak politik pač poskuša narediti nekaj pozitivnega, pač na svoj način.

 

Neglede na vse komentarje, kako smo izkoriščeni, zlorabljeni… lahko rečem, da v Sloveniji še vedno živimo zelo lagodno, in da mlako, ki smo jo ustvarili pred več desetletji, samo še pogrevamo.

Tak način življenja v 35 letih, kolikor sem živel v Sloveniji, me je namreč vzpodbudil k temu, da sem začel iskati rešitev za boljše življenje in me je danes pripeljalo do tega, da sem bil nominiran za Nobelovo nagrado za Ekonomijo.

Res mi v Sloveniji ni nič manjkalo, vendar sem se počutil ujet, ker so vse inštitucije bile zelo počasne oz. ljudje v njej, saj je šlo za vzdrževanje nekega navideznega miru, kjer pa smo vsi počasi umirali. Imel sem občutek, da vsaka institucija posebej nosi sporočilo: »Živimo, zato da umremo!«, zato se nam nikamor ne mudi, ker bomo na koncu vsi tako ali tako umrli… dušil me je ta občutek, ker sem vedel, da je lahko drugače.

Bolj, ko sem razlagal svoje ideje, bolj so me ljudje poslušali, a na koncu, so raje rekli, da sem čuden, kot pa da bi naredili kakšno spremembo, čeprav so globoko v sebi vedeli, da je mogoče, da bi imeli od življenja več, kot imajo sedaj, ko umirajo na obroke.

Te reakcije so me nekako vzpodbudile, da je potrebno delovati kot voda, potiho… a na koncu vse bregove podere.

Zavedal sem se, da če želim v družbi narediti spremembo, ne smem priti kot vihar, temveč kot rahel vetrič, ki gladi in ugodno vpliva na počutje.

Tako sem namreč začel graditi sistem sprememb, kjer v delo povabiš vse udeležence, da naenkrat postanejo sami sprememba. Torej sprememba brez šoka. Tako namreč deluje narava oz. spoznanje iz narave: »Ne moreš sobivati, če nisi povezan in zavedati se moraš, da smo ves čas v sobivanju!«

Seveda pa je vedno potrebno začeti pri sebi, zato je celotni sistem Dinamičnega modela vodenja, narejen, na tem, da vzpodbuja posameznika, ki potem pozitivno vpliva na celoten poslovni in bivalni sistem, točno tako kot deluje narava.

To sem potem še nadgradil z znanstveno vedo Dinamilogija, da sem lahko vse skupaj začel tudi znanstveno utemeljevati. Pri Dinamilogiji, pa je pomembno preučevanje vrstnega reda, kako nekaj narediti, da se zgodi brez upora in stresa.

Tako je pomembno oz. celotna skrivnost reševanja problemov v tem, da si najprej postavimo osebni cilj (osebni cilj pomeni občutek), poslovni cilj  pa mora podpirati naš osebni cilj. Torej pomembno je kako se želimo počutiti v življenju in potem se vprašati ali vsi naši materialni, statusni… cilji to vzpodbujajo ali ne?

In s tem, ko začnemo vrstni red prioritet v življenju spreminjati (govorim za celotno populacijo), začnemo ustvarjati druge potrebe in potrebe so osnova za Ekonomijo/Gospodarstvo.

Tako so mi kolegi na Univerzah (Univerza v Barceloni/Španija, Asean University International/Malezija, Globe Business College/Irska, Al-Khalifa Business School/Velika Britanija, Univerza za Mir/OZN ), kjer predavam, dejali, da sem s tem modelom ustvaril temelje Nove Ekonomije.

Tako svoje delo širim, preko svojih knjig, besedil za glasbo, predavanj, predvsem pa preko projektov v podjetjih in državah, kjer uvajam spremembe.

In če tako pogledam na aktualno stanje v Sloveniji, lahko rečem, da je Janez Janša, aktualni predsednik vlade in stranka SDS, rešitelj Slovenije, ki je dolgo spala in se mučila.

 

Ekskluzivno za Portal OS piše Milan Krajnc

Milan Krajnc – mentor za družinska podjetja, akademik, psihoterapevt, avtor