Sedaj, ko sem malo dlje od Slovenije in nimam niti vpogleda, kaj se dogaja, čeprav predvidevam, da nič kaj drugače, kot pretekle mesece, sem se poglobil v svoje občutke življenja pod različnimi političnimi »režimi«! O preteklem (Jugoslaviji) ne morem veliko govoriti, saj od 1980 do 1991, ko sem sam sebe še najbolj zavedal, je bilo že konec zgodbe in ni bilo nekega napredka, niti pritiska, zdelo se mi je sproščeno, čeprav se je čutilo, da se končuje neko obdobje zelo strogega usmerjenja. Lahko pa govorim o političnih režimih samostojne Slovenije do danes.

 

Bom poskusil opisati zgodbo, skozi moj aktualni življenjski problem.

Poslušam, da sem veliko žensk prizadel, prevaral, jim uničil življenje… in, ko sem v tistem obdobju pisanja zapisa analiziral, vsako od teh govoric in seveda oseb; sem ugotovil, da sem imel težave samo z ženskami, s katerimi sem odklonil, vse kar je več od kave… No pa do danes nisem spremenil odločitev. Če grem s kom na kavo, še ne pomeni, da bom spal z njo/njim.

Tokrat pa vidim, da so nekatere osebe šle dlje oz. so pripravljene narediti vse, da bi zmagale v neki navidezni tekmi z mano. In se celo povezujejo med seboj.

Bom, danes opisal dve zgodbi, ki počasi postajata eno, pa ne vem, kako naj reagiram, kljub vsemu znanju in vezam.

Pred več, kot desetletjem sem bil v “vezi” z zelo ljubosumno in agresivno osebo. Sam ne vem, kako sem se znašel v takšni zgodbi, ki je trajala skoraj celo leto. Očitno sem v tistem obdobju potreboval takšno izkušnjo. Ampak ni pomembna ona, pomembno je sporočilo, ki ga danes nekatere ženske poskušajo izkoristiti, da mi pridejo bliže – sam pa vidim, da na ta način postajam močnejši.

V svojih zgodbah, knjigah, intervjujih, velikokrat povem, da sem imel v otroštvu veliko nasilja. Ampak da sam nisem nadaljeval zgodbe nasilneža, temveč, da sem se sam drugače odločil in to energijo in vzorce preusmeril v pisanje in šport. No in oseba, s katero sem bil v vezi, da bi me še bolj “priklenila nase”, je iz mene hotela narediti nasilneža… to sem opazil šele čez nekaj časa veze, ko je začela ljudem okoli mene razlagati, da kako veliko pijem in sem nasilen do nje… nakar je sama začela postajati nasilna, da bi še jaz bil nasilen do nje. Bolj, ko sem se temu izogibal na vse možne načine, bolj je bila agresivna… dokler nekega dne ni vzela v roke nož in me napadla. Nekako sem jo uspel odriniti od sebe… in potem sem jo dobesedno zavil v posteljno prekrivalo in jo zelo divjo odnesel iz stanovanja in jo pustil pred vrati kar v pižami… in za njo vrgel še vse njene obleke. In tako prekinil izsiljevanje in nasilje nad mano. Seveda je sledila kazenska ovadba in negativni članki v medijih, vendar so mediji in policija oz. tožilstvo zelo hitro ugotovili, da gre za podtikanje… sam nisem bil edini v njeni zgodovini.

In tako res nisem več imel nobene podobne zgodbe v zasebnem življenju oz. sem postal še bolj pazljiv, pri določenih znakih, ki so jih kazale osebe, katere so se mi intimno približale.

Nisem pa bil pozoren na svoje kliente, bralce,…določene osebe so bile namreč prepričane, da vse kar pišem, pišem za njih… na nek način je to tudi namen, da se vsak najde v mojih pesmih, besedilih, knjigah… ampak ne tako, da to jaz osebno pišem zanj in da sem jaz njegova usoda.

No in tako se pojavijo osebe, ki bi z mano želele več, kot samo prebrati mojo knjigo ali spiti kavo. In zadnja zgodba, ki se vleče že nekaj let, je zelo podobna, tisti izpred desetih let.

Ko sem uvidel, kaj se dogaja, sem s klientom prekinil povezave in sodelovanje. Potem se je začelo izsiljevanje, zasledovanje, obrekovanje, po vseh mogočih kanalih, pritiski na druge ljudi, ki so mi blizu… in vse kar je oseba želela vedeti je, kje sem doma… očitno stopnjuje pritajeno nasilje, da bi me psihološko uničila oz. da me pripelje na konec z živci in da, ko bi me srečala, bi jaz njo fizično napadel in tako postal “nasilnež”… kar pomeni tožbe in dolgotrajno komuniciranje… seveda vse samo z razlogom, da je lahko v moji bližini, pa če je zlepa ali zgrda.

Torej sam nisem nasilnež, najbrž pa bi postal, ko bi se moral braniti, in ker nimam drugega orodja, se zaenkrat samo izogibam. Ampak obe osebi sta počasi »nalagali«, da bi na koncu oni dve zmagali.

In če sedaj to primerjam z »Levim« političnim režimom, ki je večina časa vladal v Sloveniji, lahko rečem, da je zelo podoben, nudili so nam svobodo, demokracijo… a tega v resnici niso mislili. Vsa ta lepota je bila izključno za doseganje osebnih ciljev, a hkrati so nad nami izvajali prikrito nasilje, samo zato, da smo bili ves čas v podrejenem položaju.

Torej vse zgodbe, ki jih sedaj poslušamo, da smo »ovce«, ki nas enoumno vodijo, je v resnici le njihov odsev, ker drugače niso znali.

 

 

Piše: prof. dr. Milan Krajnc

Milan Krajnc – family business mentor, academic, psychotherapist, author