Zaključuje se poslanski mandat 2018 -2022 in ko se oziram na opravljeno delo sem ponosna na vse kar smo naredili. Ko sprejemaš zakone včasih ne vidiš takoj rezultata in lahko to deluje malo demotivacijsko. Tokrat pa – so rezultati vidni na vsakem koraku.

 

Ko se sprehodiš ali pelješ po naših občinah, se vsepovsod nekaj gradi, obnavlja, sanirajo se ceste, gradijo obvoznice, krožišča in kolesarske poti. Obnavljajo se odseki železniške proge, po kateri vozijo novi vlaki, vlaga se v kulturne objekte (gradovi, arhivi, muzeji) ter turistično infrastrukturo. Poteka ogromno okoljevarstvenih projektov, sanacij vodotokov in plazov. Sanirajo se vodovodi in gradi se kanalizacija ter čistilne naprave. Z evropskimi sredstvi se izvajajo energetske sanacije stavb. Sofinancira se gradnje vrtce, šol in prizidkov v višini 127 mio eur, kar je največ v zgodovini Slovenije.

Na področju sociale in domov starejših občanov je v teku 108 projektov. V dveh razpisih je bilo podeljenih koncesij za 2300 novih postelj v DSO, to je 22 novih domov starejših občanov. Tudi država bo gradila, dogradila, prizidala objekte v državnih DSO. Gradijo se dnevni centri in začasne namestitve za starejše, iz Sklada za okrevanje pa se sofinancira 18 investicijskih projektov, med njimi so nadomestna gradnja doma starejših v Ajdovščini, gradnja zunanje enote DSO Ptuj, prenova doma starejših v Murski Soboti in Velenju.

V dveh letih je Vlada RS obiskala vse regije in na terenu reševala probleme posamezne regije ter preverjala, kako se izvajajo projekti in predlagala nove. Analizirali so stanje in skupaj z župani in podjetniki sprejemali načrte za naprej. Ogromno projektov je bilo pripravljenih, pa se jih ni dalo realizirati, ker ni bilo sredstev, posluha pri javnih uslužbencih in drugih ovir, ki smo se jih trudili v teh dveh leti učinkovito odpravljati. Pri tem smo bili učinkoviti. S pravimi ukrepi v okviru  desetih protikoronskih paketih in vlaganjem sredstev v različne projekte smo pospešili gospodarski cikel, katerega rezultat je zelo visoka gospodarska rast, 8,1 %, ki je ena najvišjih v EU.

Vlada je pripravila zemljevid, na katerem lahko vsak poišče svojo občino in preveri kateri projekti se izvajajo ali so se realizirali v tem času. Šele ko so stvari tako zbrane skupaj lahko ugotovimo koliko se dejansko dela in koliko projektov je v teku. Ravno zato nosi moja kolumna naslov Slovenija projektov. Če bi tako stvari tekle že v preteklosti bi bila lahko danes Slovenija bolj razvita in se ne bi ponekod še vedno ukvarjali z osnovnimi stvarmi.

Zemljevid si lahko ogledate na povezavi: https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/pregled-vladnih-projektov-za-razvoj-obcin/

Vabim vas, da primerjate dve leti Šarčeve vlade z dvemi leti Janševe vlade in se sami prepričate, kdo je učinkovit voditelj in kdaj se stvari premikajo. Ni vseeno kdo je na čelu države. Ali je to državnik, ki pozna probleme svoje države, pa tudi drugih držav. Voditelj, ki je proaktiven, ima ideje in predloge. Ali pa je to nekdo, ki nima idej in čaka, da Slovenija sledi drugim, da ne štrlimo preveč ven in nekje na obrobju čakamo, kako se bodo stvari odvile. Zraven pa joka o majhnosti in nepomembnosti.

Slovenija ima ta trenutek predsednika vlade, ki ve kaj hoče, ve kje bi morala biti Slovenija čez 10 let in bo naredil vse, da tja tudi pride. Ker dobro pozna zgodovino razume tudi težave Evropske unije in ima tudi odgovore na te težave. Po obisku v Kijevu, kamor je odšel s predsednikoma vlade Poljske in Češke, temu zgledu sledijo tudi drugi. Predsednica Evropskega parlamenta je pred obiskom Kijeva prišla v Slovenijo k Janezu Janši. To veliko pove o tem, kdo ima odgovore na vprašanja, ki so pred EU in Slovenijo. Če želimo uspešno in razvito Slovenijo, jo mora voditi državnik, kot je Janez Janša. In v resnici to vedo tudi na levici.

Ekskluzivno za Portal OS piše Alenka Jeraj