Rušenje demokracije na ulici, medtem pa razvojna proračuna za leti 2022 in 2023

 

Prepričana sem bila, da mi ne bo treba več pisati o nezakonitih in neprijavljenih protestih, a ponovno pišem o tem, saj se je v torek ponovno zgodilo nekaj, kar je potrebno ostro obsoditi. Nekateri v tej državi si jemljejo pravico, da pod pretvezo svobode govora, vandalizirajo po Ljubljani in uničujejo premoženje.

Ustava RS dopušča vsakomur zbiranje in izražanje svojega mnenja. Temu sledi Zakon o javnih zbiranjih, ki pravi, da mora organizator shoda le tega prijaviti na Upravni enoti in zanj pridobiti dovoljenje. Da dobi dovoljenje mora izpolniti več pogojev; imeti mora soglasje lastnika zemljišča, kjer bo shod potekal, jasno mora biti kdo je vodja shoda, kako je poskrbljeno za varnost in kdo skrbi za to (reditelji ali varnostna služba), v kolikor gre za shod na cesti je potrebno pridobiti tudi soglasje upravljalca ceste in dovoljenje za morebitno zaporo. Če Upravna enota oceni, da bi lahko prišlo do izgredov skliče sestanek z organizatorjem, na katerem je prisotna tudi policija, ki se z organizatorjem dogovori, kako bodo zagotavljali varnost. Vsi petkovi in sredini shodi do sedaj, pa tudi protishod Pohodu za življenje niso bili prijavljeni, kar pomeni, da so organizatorji vsakokrat kršili Zakon o javnem redu in miru in protesta sploh ne bi smelo biti. Neprijavljeni shod bi morala policija takoj razpustiti, oz. poskrbeti, da do njega sploh ne pride.

Omenila sem že Pohod za življenje, ki je bil prijavljen, organizatorji so pridobili dovoljenje Upravne enote, a so se morali, zaradi protishoda, ki ni bil prijavljen in so udeleženci prišli samo izzivat, prilagoditi le tem in spremeniti traso in lokacijo zaključka pohoda.

Policija bi morala protiprotestnike odstraniti, saj bi lahko prišlo do konflikta med enimi in drugimi, kot so naredili, ko so s Prešernovega trga odstranili predstavnike Rumenih jopičev, da ne bi prišlo do konflikta z Jenullovimi protestniki. Mimogrede, niti shod Jenulla in njegove skupine, niti Rumenih jopičev ni bil prijavljen in se ne eden ne drugi ne bi smel zgoditi.

Potrebno je povedati še to, da so na Pohodu za življenje govorili pozitivna stališča, spodbujali k ohranitvi življenja in spodbujali ženske, da se ne odločijo za umetno prekinitev nosečnosti. Medtem pa so na protiprotestu grozili, da je »potrebno vzeti kamne v roke«, kar pomeni odkrito grožnjo, ki bi morala biti sankcionirana, preden res pride do metanja kamnov v ljudi.

V sredo, 6. oktobra je v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU na Brdu pri Kranju potekal Vrh EU – Zahodni Balkan. Dan pred tem, v torek, 5. oktobra je večina voditeljev prišla že na neformalno večerjo.

Zaradi tega je sredin protest postal protest v torek, da prepreči in onemogoči Vrh EU – Zahodni Balkan, saj se je napovedovala blokada cest in onemogočanje izvedbe mednarodnega srečanja. Protest je organiziral kranjski svetnik Zoran Stevanovič, ki je vzniknil v zadnjih tednih in se, ker nihče ni bil sankcioniran za neprijavljen shod, odločil, da bo še on organiziral shod, ki ga ne bo prijavil. Pred tem je že organiziral shod proti pogoju PCT, ki se je izrodil v izgrede in je morala posredovati policija. Omenjeni je bil dan prej na pogovoru pri predsedniku RS Borutu Pahorju. Z začudenjem smo sprejeli novico, da je predsednik Borut Pahor sprejel nekoga, ki je bil, zaradi popivanja, streljanja in zavarovalniške goljufije, izključen iz policije, sedaj pa na ulici grozi, spodbuja k nasilju, h kršenju javnega reda in miru. Istočasno Zoran Stevanovič trdi, da on ni organizator in naj policija še naprej z lučjo pri belem dnevu išče organizatorja, čeprav na shod pripelje ozvočenje, vabi posameznike k mikrofonu, da nagovarjajo ljudi ipd.

Isti dan je bil v Državnem zboru, na seji Odbora za kulturo, kateremu predseduje Violeta Tomič iz stranke Levica, Jaša Jenull, ki je ministru za kulturo poslancem razlagal, kako mora ukrepati proti Društvo za tradicionalne vrednote. To je tisti Jaša Jenull, sin državnega tožilca in umetnik, ki že menda 80 petkov organizira neprijavljene shode, na katerih kričijo proti vladi, proti ukrepom, kamenjajo lutke z obrazi politikov in predsednika vlade, jih kurijo na grmadi, smetijo in vandalizirajo po ulicah,…

Jaša Jenull je bil na seji v DZ kot predstavniki Aktiva delavk in delavcev v kulturi. To so tisti kulturni delavci, ki polivajo rdečo barvo po mizah zaposlenih na Ministrstvu za kulturo in izvajajo druge performanse, ki naj bi bili kulturni, a so le grožnje ljudem, ki opravljajo svoje delo.

Torkov nezakoniti protest je popolnoma ušel iz nadzora, ko je reper Zlatan Čordič Zlatko pozval protestnike, da gredo na ulice. Zlatka smo dodobra spoznali v zadnjem letu: vdrl je na državno proslavo, nadlegoval direktorja NIJZ Milana Kreka, iztrgal kamero snemalcu, nadlegoval harmonikarja na Tromostovju, izkoriščal status samostojnega umetnika. Dobival je nadomestilo kot samozaposleni v kulturi, a ko so prihodki presegli cenzus je ustanovil društvo, na katerega je prejemal plačilo. Po tem ni bil več upravičen do statusa in prejemanja mesečnega nadomestila, ki pa ga je še vedno prejemal.  Sedaj primer obravnava Finančna uprava RS.

Vlada je dan pred tem aktivirala 9. člen Zakona o nalogah in pooblastilih policije, s katerim je za 48 ur omejila gibanje na območjih, kjer bi protestniki lahko ogrozili izvedbo vrha EU – Zahodni Balkan. Zato se je na morebitne kršitve policija pripravila bolje kot na preteklih protestih, ko so protestniki blokirali ulice in uničevali javne objekte in ukrepala takoj, ko je bilo to potrebno. Pri tem so uporabili tudi sredstva, ki jih imajo za ukrepanje v takih primerih, od vodnega topa, do solzivca in drugih prisilnih sredstev.

In namesto, da bi vsi v politiki, koalicija in opozicija, enotno obsodili razbijanje po Ljubljani, nadlegovanje tujih delegacij v okviru predsedovanja ter druga kršenja javnega reda in miru, nekateri v opoziciji podpirajo nasilne protestnike in se sprašujejo ali je policija prekoračila svoja pooblastila.

Policija je v tej državi zato, da skrbi za red in mir. Slovenci smo se odločili za parlamentarno demokracijo in vlade se menja na volitvah. Volitve bodo čez nekaj mesecev in res je nerazumna histerija opozicije, hujskanje nekaterih medijev in sedaj že razglašanje ljudske skupščine na ulici. Res to prihaja s stranko Levica, ki ima v svojem programu zapisano, da je treba spremeniti sistem, kar pomeni direktno kršenje Ustave RS, ki pravi, da je Slovenija parlamentarna demokracija.

Kot sem napisala že v eni od prejšnjih kolumn je demokracija krhka in hitro se lahko zgodi, da se vse skupaj podre. Bodimo graditelji demokracije, kjerkoli smo in karkoli delamo.

Vlada in poslanci koalicije delamo dobro, sprejemamo pomembne zakone za razvoj Slovenije, v razpravi sta proračuna za prihodnji dve leti, kjer kar 2 mld eur namenjamo za investicije. V letu 2022 bo prihodkov 11,47 milijarde eur, odhodkov pa 13,94 milijarde eur. Proračunski primanjkljaj bo dosegel 2,47 milijarde eur, a je načrtovana visoka gospodarska rast v višini 6,1% BDP. Že letos je gospodarska rast presegla rast iz leta 2019, torej pred korona krizo, kar nas lahko navdaja z optimizmom. V letu 2023 pa vlada načrtuje prihodke v višini 11,84 milijarde eur, odhodke pa v višini 13, 36 milijarde eur. Primanjkljaj bo tako dosegel 1,52 milijarde eur. Končno se namenja sredstva za področja, ki so bila v zadnjem desetletju prikrajšana. Tako bo več sredstev ze za šole in vrtce oz. na področju izobraževanja, mnogo več na področju zdravstva, pa tudi na infrastrukturi. Končno se gradijo povezave, ki smo jih čakali leta in leta, prav tako infekcijske klinike in drugi nujni objekti, ki jih potrebujemo v zdravstvu. Kar 36 mio eur je namenjenih za domove starejših občanov, s čimer bo končno možno pomagati mnogim domovom starejših občanov, ki so v res slabem stanju. Povišujejo se tudi povprečnine za občine, kar bo omogočilo občinam, da bodo lahko investirale. Upokojenci pa si lahko obetajo izplačilo letnega dodatka.

V letošnjem letu smo prejeli že 231 mio eur iz Sklada za okrevanje, skozi katerega bo v Slovenijo priteklo veliko evropskih sredstev za sanacijo po epidemiji koronavirusa. Gre za najpomembnejša dokumenta, pomembna za razvoj Slovenije.

 

Ekskluzivno za Portal Os piše Alenka Jeraj