Prebrali smo, žal samo na Twitterju in Facebooku, ker ima človek občutek, da glavni mediji sploh ne poročajo o delu Vlade, da je Slovenija občutno napredovala na indeksu digitalnega gospodarstva in družbe in se tako prvič v svoji zgodovini prebila nad evropsko povprečje. Od lani smo napredovali za tri mesta in tako napredovali na skupno 13.  mesto med 27 članicami EU.

Že kar nekaj časa smo med boljšimi EU državami po brezposelnosti, kar pomeni, da so bili lanski ukrepi, ki smo ji sprejeli v okviru protikoronskih zakonov usmerjeni pravilno in so dosegli učinke, ki smo jih načrtovali. A tudi o tem skoraj ne slišimo nič na osrednjih medijih, pač pa smo tudi to izvedeli iz twiterja ali prebrali na facebooku. Ko se taka novica močno razširi po socialnih omrežjih, je nekoliko kasneje, ne morejo zamolčati niti osrednji mediji.

Vlada se je s socialni partnerji in zaposlenimi v zdravstvu dogovorila za dvig plač zaposlenim v zdravstvu, ki so v zadnjem letu in pol, ne le zaradi virusa, najbolj na udaru. Že pred epidemijo so delali za zelo nizke plače, sploh nekateri zaposleni, ki so imeli plače celo nižje od minimalne plače in jim je morala država doplačevati do minimalne plače. Seveda je bil tudi to en od razlogov, da so odhajali iz zdravstva na manj obremenjena delovna mesta in bolje plačana. Če bi to dosegla leva vlada, bi bile vse naslovnice polne, en teden bi se hvalili in razlagali kakšen korak naprej je to. Tokrat pa novica v 20 sekundah in konec.

Tudi novica, da bomo v prihodnjih treh letih za investicije v šole in vrtce namenili 126 mio eur se zdi nepomembna novica, da bi vsaj kdo od novinarjev povprašal v katerih občinah vse bomo dobili nove šole, vrtce, kje bomo kaj prizidali. In se vprašal, kako je to mogoče, ko pa smo v zadnjih 10-ih letih za te namene zagotovili le nekaj milijonov (cca 8 mio eur).

Predsednik Vlade RS Janez Janša je bil na uradnem obisku v Londonu pri premierju Johnsonu, a to za naše osrednje medije ni novica. Tudi to smo lahko prebrali le na socialnih omrežjih, čeprav je šlo za uradni obisk in bi pričakovali, da bi vsaj RTV poročala o tem, saj ji to narekuje zakon.

Če ne bi spremljali socialnih omrežij bi mislili, da sploh nimamo ministra za zunanje zadeve, ki je v resnici med najbolj aktivnimi ministri in je tedensko v tujini, kjer navezuje stike in s kolegi rešuje probleme, ki jih imamo v Evropi in svetu. Že v začetku mandata dr. Anžeta Logarja, ki mu je ta položaj pisan na kožo, je visok uradnik na zunanjem ministrstvu dejal, da imamo po dolgem času zunanjega ministra, ki ga zunanja politika res zanima. Z ekipo so nekaj mesecev pripravljali zelo uspešen Blejski forum, ki ga osrednji mediji niso mogli prezreti, a so se trudili čim bolj zmanjšati njegov pomen, čeprav se je na forumu sestalo največje število predsednikov vlad evropskih držav in drugi predstavnikov držav od leta 2006, ko je bil organiziran prvič. Za to se je odločila takratna Vlada, ki jo je prav tako vodil Janez Janša.

Na osrednji razpravi je sodelovalo 11 govorcev. Med njimi 6 predsednikov vlad, predsednik Evropskega parlamenta, predsednik Evropskega sveta, podpredsednica Evropske komisije, državni tajnik Svetega sedeža in predsednik Srbije.

Tudi to ne vem, če ste kje ujeli. Slovenija je bila sprejeta med 7 Mediteranskih držav. Že pred leti smo kandidirali, a se je realiziralo letos, v času vlade Janeza Janše. Pa to, da je Slovenija na predzadnjem mestu po stopnji tveganja revščine in stopnji socialne izključenosti med EU državami.

Septembra je bila inflacija v Sloveniji 2,4 %, medtem ko je bila v Nemčiji 4 %. Pa spet nobenih velikih naslovov. Pohval. Predstavljajte si, da bi bilo obratno. Bi mediji pisali in dramatizirali, zakaj tako visoka inflacija ter za vse krivili Vlado RS.

Tišina, ki kriči, pa je tudi ob podpisu pogodbe med direktorjem STA Igorjem Kaduncem in direktorjem UKOMA Urošem Urbanijo. Saga, ki se je vlekla dobro let bi se lahko končala že zdavnaj in verjetno je sedaj vsem jasno, da ni bil problem UKOM, pač pa nekdanji direktor STA gospod Veselinović, ki je zaposlene na STA vzel za talce in se šel vojno z vlado. Zakaj že? Ker je Vlada želela vedeti kaj plačuje. Ko je ugotovila, da direktor Veselinović članke in fotografije, ki mu jih plača država, le te še enkrat zaračuna drugim medijem, je bilo potrebno to razčistiti. A direktor Veselinović tega ni želel, saj je bil njegov namen blatenje Vlade in tožarjenje v tujini, kakšna krivica se jim godi. Ko se je, s prihodom novega direktorja zadeva v enem tednu uredila, pa nobenih velikih naslovov, čeprav smo prej dnevno poslušali, v kako težkem položaju so, gledali majice za obSTAnek, potekale so zbiralne akcije… Sedaj pa? Tišina.

So pa vedno nekateri mediji našli čas za poročanje o tem, zakaj si Alenka Bratušek ne bo naložila aplikacije Ostani zdrav (da ji minister Hojs ne bo sledil), pa za vse, ki so razlagali zakaj v svojih lokalih in fitnesih ne morejo kontrolirati PCT pogoja, za vse, ki so protestirali proti vladi, proti maskam, proti ukrepom, proti cepljenju in se norčevali iz bolezni, zaradi katere že skoraj vsak dan nekaj ljudi umre. In so se norčevali tako dolgo, da smo danes najslabši na svetu z največ na novo dnevno okuženimi. Sedaj so obrnili ploščo, a je pozno, saj bo sedaj širjenje virusa težko ustaviti. Potuho vsemu daje še Ustavno sodišče s svojimi odločitvami, predvsem nerazumljivo odločitvijo, da je bolj pomembno protestiranje, ki ga zagotavlja Ustava RS, kot pa zdravje ljudi.

V drugem delu leta 2021, ko Slovenija predseduje Svetu EU, smo pri poročilih najprej poslušali kaj se je dogajalo na protestih, pa četudi je bilo tam 5 ljudi, šele nato o seji Sveta EU v sestavi gospodarskih ministrov. Da ne govorimo o izjemnem uspehu ministra Hojsa, ki je z ministri za notranje zadeve ostalih EU držav dosegel izjemni dogovor povezan z migranti iz Afganistana. Dosežek, s katerim se ne more pohvaliti nobeno predsedovanje od leta 2015. Pri nas pa za osrednje medije to skoraj ni novica.

Ali pa, da smo z novelo Zakona o prijavi bivališča v samo treh mesecih razkrinkali skoraj 10.000 posameznikov, ki so goljufali pri stalnem ali začasnem bivališču. Saj se še spomnite velikih naslovov: »100 prijavljenih na enem naslovu, 60 na naslovu«…  Sedaj, ko se zadeve razčiščujejo in se število fiktivnih bivališč zmanjšuje, goljufivci pa so izgubili bivališče, ki je pogoj tudi za socialno pomoč in druge ugodnosti, pa to za naše osrednje medije ni več zanimivo. Jasno, saj bi morali pohvaliti Vlado in parlament.

Še veliko je dobrih stvari, ki smo jih v kratkem času uspeli narediti. Vlada je pospešila mnoge projekte, ki so stali leta in leta. S sredstvi proračuna in evropskimi sredstvi so se pospešile investicije, ki so čakale aktivno Vlado. Vlaga se v domove starejših občanov, zdravstvene domove in bolnišnice, v vrtce in šole. Gradijo se vodovodi in kanalizacije. Pripravljajo se spremembe socialne in družinske politike.

Vse nam gre dobro od rok, razen spopad z epidemijo. Tu se bo, slej ko prej, vsak moral vprašati, ali je naredil vse, kar je lahko, da se virus ne bi širil in za zaščito sebe in drugih. 

 

Ekskluzivno za Portal OS piše Alenka Jeraj