Koliko finančnih sredstev bo država namenila občinam osrednje slovenske regije?

S prvim majem je začel veljati tako imenovani drugi protikorona paket, ki zvišuje povprečnino na 623,96 evra. V Skupnosti občin Slovenije pozdravljajo odločitev, toda opozarjajo še na druge probleme.

Lansko dogajanje okoli višine povprečnin je bilo precej burno. Takrat je sprva odbor državnega zbora za finance potrdil predlog poslanskih skupin SDS in NSi, da se povprečnina za občine zviša, nato pa so koalicijski poslanci vlade Marjana Šarca vseeno soglašali z znižanjem. Slednje je povzročilo nekaj nelagodja in razočaranja tudi pri županih osrednje slovenske regije.

Popravo tega je obljubila vlada Janeza Janše, ki je zvišanje povprečnine napovedala že v koalicijski pogodbi, sedaj je pa obljubo vendarle izpolnila. V veljavo je namreč stopil zakon o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covid-19 oziroma tako imenovani drugi protikorona paket, s katerim želi vlada zagotoviti likvidnost podjetij.

Obenem pa zakon prinaša tudi višje povprečnine za občine. Te bodo namesto 589,11 evra na prebivalca prejele 623,96 evra, pri čemer bo znesek veljal za celotno leto.

O. U.

Kako pa se bodo z dvigom povprečnin “spoprijele” občine, pa je odvisno od županov in občinskih svetnic in svetnikov.

Vir in bolj podrobno:

https://www.gov.si/teme/financiranje-obcin/