Vlada je v začetku decembra 2020 preko portala eUprava omogočila vsem, da se prijavijo za cepljenje proti sars-cov-2. Prijave so prihajale na eno mesto in tako je občutno lažje in hitreje organizirati cepljenje. Žal je uporabo te liste ustavila informacijska pooblaščenka.

 

Seveda bi cepljenje na podlagi prijave že lahko zaživelo, a ga je ustavila odločba informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik z začasno odločbo. Urad informacijske pooblaščenke je prvo tako potezo potegnil že na začetku epidemije, ko je preprečil predlog o sledenju okuženih oseb. Če bi takrat ideja zaživela, potem vseh oziroma večine ukrepov in omejitev, ki so kasneje sledili, ne bi potrebovali.

Vir: Facebook

Vsekakor to cepljenja ne bo ustavilo, spremeni se le način pridobivanja podatkov vseh zainteresiranih za cepljenje. Prijavo na cepljenje je potrebno oddati pri osebnem zdravniku. Od tu naprej se bo potem formiral vrstni red cepljenja.

Ta način bo vsekakor zamudnejši, saj je točk, kjer se na cepljenje lahko prijavimo veliko, v nasprotju z vpisom na enem mestu preko eUprave, kjer bi bila lista le ena.

Seveda so prav zato v prednosti manjši kraji, kjer imajo zdravniki bistveno manj pacientov in hitreje lahko ustvarijo sezname cepljenj. To je tudi razlog, da smo lahko že prebirali, kako so v nekaterih manjših kraji že bile cepljene mlajše, zdrave osebe, medtem ko v Ljubljani trenutno cepijo kronične bolnike.

Kljub temu pa verjamemo, da bodo vsi zainteresirani za cepljenje do tega prišli kmalu. Zelo pomembno je, da se cepimo v čimvečjem stevilu in s tem pomagamo tudi tistim, ki se zaradi zdravstvenega stanja ne smejo cepiti.

Ostanimo zdravi, cepimo se.