Do kdaj so trgovine odprte ob sobotah in nedeljah?

V zadnjem času je bilo zaslediti kar nekaj govora o problematiki odprtih trgovin oz. trgovskih centrov preko vikenda (konec delovnega tedna) in ob praznikih. Kot smo na to že opozarjali, je bil pred leti na to temo celo referendum, a je bila ljudska volja, naj se omeji število vikendov in praznikov, ko bi bile trgovine odprte, s strani oblastnikov kar »povožena«.

Referendum – da ali ne?

Zato mogoče ne bi bilo slabo, če bi sedanja vlada določila, naj tudi javna uprava (ministrstva, direktorati, sodišča,…) dela tako, kot je delovni čas trgovin in trgovskih centrov – naj torej delajo tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Fotografija je zgolj simbolična.

Zakaj pa ne? Če je potrebno, naj se na to temo izvede tudi referendum (pa ne na isti dan, kot bodo volitve, da bo vse skupaj lahko še dražje – saj tega smo od sedanje vlade že navajeni) in prepričan sem, da bodo ljudje večinsko podprli, naj javna uprava dela tudi ob sobotah, nedeljah in praznikih.

Kašen je delovni čas naših sodišč?

Glede na stanje naše države to sploh ne bi bilo slabo, saj nas v zadnjem času po levi in desni, spredaj in zadaj, po dolgem in počez prehitevajo vse države (tudi tiste nekdanje komunistične države), ki so skupaj z nami v EU.

Za naša sodišča pa bi bilo delo preko vikendov in praznikov več kot dobrodošlo, saj se sedaj sodni zaostanki neomajno kopičijo. Tako bi na sodiščih preko vikendov in praznikov lahko proučevali sodne spise, saj bi bilo smiselno, da sodnih obravnav takrat ne bi bilo, bi pa seveda na ta način lahko še kako zmanjšali sodne zaostanke.

Ni časa za ljudi, slovenska vlada?

Tudi v vladnih službah, na ministrstvih in direktoratih (ter še kje) bi lahko v času vikendov in praznikov v miru pripravili bolj kvalitetne zakone in pravilnike, saj je sedaj na vseh koncih in krajih slišati, da je pomanjkanje časa ena večjih šibkih točk, ki onemogoča bolj premišljene in zadovoljive zakonske ali podzakonske rešitve.

Ste kdaj izgubljeni v trgovini (vesolju)? Fotografija je zgolj simbolična.

In glede na veliko število zaposlenih v javni upravi sploh ne bi bilo kadrovskih težav, seveda z ustrezno razporeditvijo dela preko vikendov in praznikov, da bi tudi zaposleni v javni upravi lahko imeli en prost vikend itd. – tako, kot ga imajo trgovci.

Koliko ljudi potrebujemo v slovenski upravi?

Poskusiti ni greh, kajne? Zato naj se to kar uvede – če pa se bo izkazalo, da zadeva ne bi funkcionirala, pa se bi lahko po nekaj letih prešlo nazaj na sedanji delovnik – seveda pa v tem primeru z ustrezno manjšim številom zaposlenih v javni upravi… Bo šlo, predsednik vlade? Boste naredili to? To bi bilo vsekakor več vredno, kot pa vaša obljuba, da želite rešiti problematiko meje s Hrvaško do pomladi 2018.

J.S.