Ali še pomnite, da sta bi leti 1988 in 1989 sta bili v Jugoslaviji zaznamovani z dogodki, ki so napovedovali in pozneje tudi uspešno vnašali nemire v nekatere dele te takrat še skupne, a že povsem nestabilne države?

Ali še pomnite t. i. imenovano protibirokratsko revolucijo, ki je s pomočjo mitingov resnice rušila legalne republiške vodstvene strukture?

Ali še pomnite, da so kosovski Srbi iz združenja Božur so za 1. december leta 1989 v Ljubljani napovedali organizacijo velikega mitinga, ki naj bi spodnesel slovensko vodstvo?

Ali še pomnite, da je takratni slovenski politični vrh se je temu t. i. ‘dogajanju naroda’ uprl s prepovedjo organizacije mitinga resnice v Ljubljani?

Jugoslavija, Ljubljana,01.12.1989. 01.december 1989
Srbski Miting resnice v Ljubljani pred parlamentom. osamosvojitev, milica, protest, druzba, Aleksandar Marojevic
Foto: Srdjan Zivulovic/BOBO

Na tej povezavi si lahko osvežite spomin, če si želite: https://www.rtvslo.si/osamosvojitev/prispevek/108/predvajaj 

Kristijan Musek Lešnik, psiholog z več dvajsetletnimi izkušnjami na področju vzgoje in izobraževanja ter vodenja. pa je hotel spoznati drugi ljubljanski miting resnice. Ki se je v Ljubljani zgodil prejšnji teden. Pa tudi v nekaterih drugih slovenskih mestih.

Takole je zapisal:

“Vesel sem, da v prizadevanjih za boljšo družbo ne sedite križem rok. A se tudi sprašujem, kje ste bili prej.

Čisto ničesar od tistega kar vas moti, ni izumila ta vlada. Vse nečednosti, ki so vas spravile na kolesa, so bile tukaj že prej. Nekatere v manjšem, nekatere pa v veliko večjem obsegu.

Zato bom kar naravnost vprašal, kar me žuli:

Pravite, da vas moti korupcija. Strinjam se z vami. Ampak kje ste bili, ko so se preplačevale žilne opornice in še kaj, da so se polnili nekateri žepi, medtem ko so se daljšale čakalne vrste.

Pravite, da vas motijo kadrovske menjave. Kje ste bili, ko je bivši predsednik vlade v medijih razlagal, da je logično, da vsaka vlada opravi kadrovske menjave.

Pravite, da ne boste trpeli kraje našega denarja. Kje ste bili v času, ko so nas ropali za TEŠ 6? Kje ste bili v času, ko se je nabavljalo ograjo za mejo prek poštnega nabiralnika? Kje ste bili v času, ko so v eno maketo vrgli toliko našega denarja, kot stane dobrih 10 respiratorjev?

Ne vem, kje ste bili takrat. Vem pa, kje vas nisem videl: na kolesih pred parlamentom. Zato me, prosim, razumite, da pri nekaterih udeležencih petkovega protesta ne vidim načelnosti, pač pa dvojna merila. Pri tistih, ki so vse to vedeli, naredili pa nič. Ali se obrnili stran. Ali držali nastavljen svoj žep.”

Nekateri pravite, da demonstrirate, ker vas je strah Janše. Vidim, da vas je strah. Slišim, v kaj vas prepričujejo. Ampak v tej državi ni samo Janez Janša tisti, ki pri nekaterih ljudeh vzbuja strahove.

Nekatere je strah korona virusa. Nekatere je strah demonstrantov, ki kolesarijo pred parlamentom.

Nekatere je groza tistih, ki ob nedeljah po maši jejo govejo juho.

Nekatere je strah, da v državo nelegalno vstopajo migranti.

Nekatere je strah za svoja delovna mesta.

Nekatere je strah zobozdravnika.

Nekatere je strah oborožencev z rdečimi zvezdami na proslavah.

Razumem vaše strahove, si pa želim, da boste enako spoštovali strahove kogar koli drugega.

Prevečkrat se zgodi, da nekateri vidijo zgolj svoje strahove, drugim pa odrekajo enako legitimno pravico do njihovih strahov s prevzetnega izhodišča, da so »moji« strahovi razumni, upravičeni in mi dajejo legitimnost demonstrirati, »njihovi« strahovi pa nerazumni in vredni norčevanja.

Več njegovih misli, zelo vrednih premisleka, pa si lahko preberete, če si jih še niste, pa bi si želeli, če kliknete tole povezavo: https://publikacije.wixsite.com/kristijanmuseklesnik/post/o-mitingu-resnice-2020-ali-zakaj-se-mi-zdi-da-so-vam-najprej-ugrabili-dr%C5%BEavo-potem-pa-%C5%A1e-proteste?fbclid=IwAR3F17_0GVjhnl1dPow0pvnGzRnQ1gK5_GdRP1pokkau_AklOBWbJYJ2zrg


V našem uredništvu smo trdno prepričani, da so njegove misli in spoznanja vredne vašega branja, premišljevanja in dragocenega časa, ki si ga boste morda vzeli za to. Morda celo obstaja kaka povezava med njimi …

O. U.