Ali se v Sloveniji res krči nabor zdravstvenih storitev, ki jih pokriva zdravstveno zavarovanje?

Poslanec Slovenske demokratske stranke Zoran Mojškerc je na na ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s pravicami, ki izhajajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Objavljamo celotno poslansko vprašanje:

Name se je obrnil državljan, in sicer v zvezi s pravicami iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Državljan že dlje časa v čakalni vrsti čaka na določen kirurški poseg, do sedaj v celoti pokrit s strani obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki ga redno plačuje. Na njegovo veliko presenečenje pa je pred dnevi s strani ambulante svojega osebnega zdravnika prejel informacijo, da od današnjega dne dalje storitev ni več pokrita v okviru obveznega zdravstvenega zavarovanja oziroma, da Zavod za zdravstveno zavarovanje storitve ne bo več kril, kar pomeni, da bo storitev postala popolnoma samoplačniška.

Zanima me:

  1. Kdaj se je iz naslova storitev, ki jih zavarovancem krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, nazadnje spreminjala vsebina storitev in katere storitve so bile črtane ali spremenjene?
  2. Kakšno je vaše stališče glede krčenja pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja?
  3. V kolikor je ZZZS resnično spremenil seznam storitev, ki se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, me zanima, kdo in na podlagi katere pravne podlage je očitno v tajnosti in čez noč sprejel takšno odločitev? Ali ste bili na Ministrstvu za zdravje obveščeni o tem?
  4. V kolikor je ZZZS resnično spremenil seznam storitev, ki se krijejo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, ali se vam ne zdi, da takšne odločitve pospešeno vodijo v privatizacijo slovenskega javnega zdravstvenega sistema, torej ravno k temu, proti čemur naj bi se vi in celotna vlada borili?

Uredništvo
Vir: poslanska skupina SDS