Večina ljudi misli, da se pretvori v energijo. Vendar to ni tako. Znanstveniki na univerzi New South Wales so dokazali, da se maščoba pretežno pretvori v ogljikov dioksid (CO2) in vodo (H2O) in ne v energijo.

»Izgorela maščoba« se s kemično reakcijo pretvori v  CO2 in H2O

V reviji The Conversation, kjer so podrobneje predstavili rezultate študije, so zapisali tudi, da ljudje pogosto napačno razumejo zakon o ohranjanju snovi, ki veljajo za vse kemične reakcije. Tako so anketirali 150 zdravnikov, dietetikov in osebnih trenerjev ter jih povprašali o njihovem mnenju, kaj se zgodi z maščobo in ogljikovimi hidrati pri izgubi teže pri ljudeh, ki hujšajo.

Zgolj trije od njih so odgovorili pravilno, da se »izgorela maščoba« s kemično reakcijo pretvori v  CO2 in H2O.

Večina ogljikovega dioksida se nato izloči preko dihanja, vodo pa izgubimo pretežno preko znoja in urina.

Predstavili so tudi podatek, da človek izgubi 10 kg maščob, ko se 8,4 kg teh maščob izloči preko pljuč z dihanjem, 1,6 kg pa se spremeni v vodo.

Z drugimi besedami; skoraj vso težo, ki jo izgubimo, nato preko pljuč izdihamo.

Ustrezna prehrana, gibanje, spanec = zmanjšanje telesne teže

Ob tem je pomembno tudi, koliko gramov kisika preko pljuč vdihnemo in tako vnesemo v naše telo. Več, ko ga vnesemo, več maščobe se bo s kemično reakcijo pretvorilo v CO2 in H2O. Ravno zaradi tega je ob hujšanju zelo važna tudi povečana telesna vadba oz. gibanje, saj se ob aktivni vadbi poveča pritok kisika v naše telo, kar pospeši pretvorbo maščob in ogljikovih hidratov. Pomemben pa je tudi počitek oz. spanje; pri normalno dolgem spancu izdihamo okoli 200 gramov ogljikovega dioksida (kar je približno četrtina dnevne količine).

Za uspešno izgubo telesne teže je potrebo torej ne samo spremeniti način prehranjevanja, temveč tudi gibanje in počitek (spanec).

Vsekakor pa tudi pri hujšanju velja klasično fizikalno načelo – če porabiš več kalorij, kot jih vneseš v telo, to pomeni hujšanje. Fizike se ne da (pre)goljufati.

J.A.