Kaj se dogaja v neposredni bližini ljubljanskih osnovnih šol. Zaskrbljujoča obvestila o, za otroke travmatičnih dogodkih, dobivamo zelo pogosto. 

Na enega takih dogodkov smo bili opozorjeni tudi v tem tednu. Najprej se je o dogodku pojavil zapis na družabnih omrežjih, nato smo bili o njem obveščeni tudi s strani mame ene od učenk na območju ljubljanskega Viča. O dogodku jih je obvestilo vodstvo šole.

Spoštovani starši, skrbniki in zaposleni,

obveščen sem bil o dogodkih, ki so jih doživeli nekateri učenci iz OŠ Vrhovci, zato obvestilo posredujem tudi vam.

V tem tednu so učenci iz sosednje šole v času pouka odšli na bližnje igrišče – naselje Novo Brdo skupaj z učitelji. Na igrišču je  nekatere učence neupravičeno z mobitelom snemal neznanec. Učitelji so gospoda opozorili na prepovedano snemanje, le ta pa jih je ozmerjal s kletvicami in se nato umaknil. Učitelji so dogodek prijavili ravnateljici sosednje šole, ravnateljica pa je obvestila policijo.

Prav tako sem prejel obvestilo, da je omenjeni gospod prejšnji teden učenko sosednje šole na poti iz šole nagovoril, da naj gre malo z njim. Učenka se je ustrašila in zbežala k bloku.

Šola je vse dogodke prijavila na PP Vič, ki dogodke preiskuje.

Zopet bomo z učenci v prihodnjih dneh na šoli izvedli preventivne pogovore, saj se bodo učitelji v šoli z otroki pogovorili o primernem ravnanju v takšnih primerih. Vljudno prosim, da nas pri prizadevanjih podprete in se tudi sami s svojimi otroki pogovorite o primernem ravnanju v takšnih primerih.

Verjamem, da si vsi želimo, da do takšnih dogodkov ne bi več prišlo, a prav je, da otroke opremimo tudi s takšnimi informacijami, da bodo vedeli kako ravnati, če bi se morda kdaj znašli v podobni situaciji.

Mamica deklice, ki je bila ogovorjena s strani starejšega moškega, je objavila tudi opozorilo. V njem je med drugim zapisala: “Mojo hčerko je prejšnji teden, ko je šla iz šole ogovoril gospod, med 50 in 60 leti. To se je zgodilo pod košarkarskih igriščem nad našim naseljem. Spraševal jo je, če se vrača iz šole domov in če gre malo z njim.” Med drugim v obvestilu pove tudi o dogodku dečka v preteklem mesecu, ki se mu je zgodilo podobno, le da, kot je zapisala: “je njega prijel za roko in ga hotel zvleči v kombi”.

Vir fotografija: obvestilo uredništvu s strani zaskrbljenih staršev

Kot lahko iz obvestila razberemo, se isti moški pojavlja redno na tem področju in oba, ki sta dogodek opisala, sta moškega opisala enako. Glede dogodka smo se obrnili tudi na policijo in jo povprašali o dogodku, o osumljencu in če so ga že našli.

Policijski inšpektor Tomaž Tomaževič nam je poslal odgovor, ki ga objavljamo v celoti:

Lahko potrdimo, da smo seznanjeni z obvestili in zapisni na družbenih omrežij in glede tega poteka intenzivno zbiranje obvestil in preverjanje vseh okoliščin dogodkov, ki izhajajo iz zapisov. Policija pri tem sodeluje s šolo in drugimi pristojnimi organi ter drugimi vpletenimi osebami, ter izvaja druge aktivnosti, da se v celoti preveri vse okoliščine oziroma ali je do dogodkov sploh prišlo na opisan način.

Na splošno svetujemo, da o vseh primerih pojava sumljivih oseb ali njihovem sumljivem obnašanju občani takoj obvestijo policijo na št. 113, najbližjo enoto policije ali podajo anonimno obvestilo na št. 080 1200. Pomembno je tudi, da ne razširjamo nepreverjenih informacij na družbenih omrežjih. Slednje lahko povzroča strah, paniko in nezaupanje preden policisti preverimo dejansko stanje.

Ob enem bi poudarili, da policisti namenjamo veliko časa osveščanju otrok o pravilnem vedenju in odzivih v morebitnih nevarnih situacijah. Otrokom je potrebno pojasniti, kaj naj naredijo, kam naj se zatečejo v nevarni situaciji, kajti vsak stik, komunikacija z neznano osebo še ne pomeni nevarnosti. Otroke je treba učiti, da lahko neznani osebi odgovori na
vprašanje, vendar se v pogovor ne zapleta in da ostane na varni razdalji. Z neznanci naj ne odhajajo, četudi bi bile njihove ponudbe mamljive.

Policisti v okviru preventivnih predavanj po šolah opozarjajo otroke na okoliščine, ki so lahko v takšnih primerih zanje nevarne in kako naj reagirajo. Tudi starši lahko v pogovoru z otroci pojasnijo, kako se obnašati v stikih z neznanci. Tak pogovor ne sme potekati pod vtisom medijskega poročanja o takšnih pojavih. Poleg tega redno opravljajo kontrole ob šolskih poteh, da bi bili otroci na poti iz šole in iz nje čim bolj varni glede na vse vidike, tako kriminalitete, javnega reda kot prometne varnosti.

Zelo pomemben je pogovor. Starši razmišljajo, da otrok ne bi obremenjevali v najnežnejšem obdobju njihovega življenja, vendar je ravno ta začetek zelo pomemben. Starši naj se ne pogovarjajo z otroki, kadar gre za odmevne primere, kadar so pod vplivom čustev, ampak s pomočjo pripomočka, lahko bi bil to strip ali knjiga in predvsem v mirnih situacijah na način, ki je sproščujoč in ne ogrožajoč.

Seveda pa še enkrat poudarjamo, da bomo policisti vedno odreagirali v primerih neprimernega vedenja do otrok, vabljenja v vozilo ali ogovarjanja, preverili vse okoliščine dogodkov, poskušali ugotoviti identiteto oseb, predvsem pa ugotoviti namen oz. motiv ogovarjanja otrok, oz. ali je do dogodka sploh prišlo.

Že v prihodnjem tednu bomo ponovno preverili na policiji, kako napreduje omenjeni primer in vas o ugotovitvah tudi obvestili. Vse bralce pa naprošamo, da se oglasijo policiji, če karkoli vedo o moškem oziroma se je njim in njihovim otrokom zgodilo karkoli podobnega.

 

Spletno uredništvo
Naslovna slika je simbolična