Ko smo lačni, smo ful drugačni. To je sicer slogan reklame za Snickers, vendar se z njim povsem strinjam. Ko smo tečni, smo tudi ful drugačni in potrebujemo odmor.

Tako je bilo nazadnje tudi pri meni, ko sem bila z našo punčko Mayo, ki je imela vodene koze, ves teden doma, mož pa na službeni poti. Takrat, ko si bolj kot ne sam za vse in se to vleče ves teden, se ti včasih preveč vsega nakopiči in tečnoba udari na plano. Vedno pogosteje mislim, da to ni tečnoba, ampak klic nemoči oz. potreba po času zase, da si sam s sabo. V teh trenutkih je nujno, da se umaknemo vsaj za nekaj minut in se resetiramo.

Kaj jaz naredim, ko zaznam stres, paniko  …?

Stresem svoje telo na polno. Tresem se 90 sekund, toliko je namreč potrebno, da se naše čustvo sprosti in da se namestimo nazaj v svoj center. Tresem vse; roke, noge in telo. S tem preženem stres iz telesa. S to vajo se iz naših teles: iz fizičnega, čustvenega, mentalnega in energijskega sprostijo napetosti. Za lažji dostop do pozitivnih občutkov, kot so veselje, navdušenje, radost … , je dobro, da si vsak dan ali vsaj trikrat tedensko zavrtimo eno od naših najljubših pesmi ter plešemo in poskakujemo, kot da nam gre za življenje ali smrt.

Včasih mi ustreza, da se v odmoru le usedem, zaprem oči in se osredotočim na svoje dihanje. Pozornost usmerim v dvigovanje in spuščanje prsnega koša, ob čemer lahko v mislih ponavljam besedo »vdih« ob vdihu in »izdih« ob izdihu.

To je dobro delati vsak dan tri minute, tako bomo občutili več umirjenosti, sproščenosti, zadovoljstva  …

 V takih situacijah mi je v pomoč tudi aromaterapija. Gotovo ste že slišali, da aromaterapija uporablja eterična olja kot podporo zdravju in za izboljšanje psihofizičnega ravnovesja. Ko poduhamo nekaj dišečega, se za trenutek ustavimo in povežemo z naravo v steklenički in s samim sabo.

Trenutno za take trenutke uporabljam parfumček, ki sem ga poimenovala parfumček za boljše razpoloženje. Za novo leto sem ga podarila tudi svojim prijateljicam. Dva podarjam tudi na svoji FB strani, tako da lahko pokukaš tudi tja.

Recept – parfumček za boljše razpoloženje (s 5 % koncentracijo eteričnih olj (EO)):

10 ml olja jojobe,
4 kapljice absoluta vrtnice,
4 kapljice EO bergamotke,
3 kapljice EO geranije,
2 kapljici EO muškatne kadulje,
2 kapljici EO sladkega komarčka.

V olje jojobe nakapamo vsa eterična olja in dobro premešamo s stekleno palčko. Nato parfumček nalijemo v razkuženo stekleničko s kapalko. Nanesemo na pulzne točke  …

Nanesem si ga tudi, ko grem med ljudi in se želim počutiti v svoji moči kot kraljica.