Juha je jed, ki odgovarja telesu vedno in povsod. Pa naj bo zunaj vroče ali pa mrzlo.
Zelo pogosto pripravljamo zelenjavne juhe. Pri takšnih juhah je, poleg tega, da so zelo zdrave, pomembno tudi to, da lahko za pripravo uporabimo zelo širok spekter zelenjave. Tudi toplih mesnih juh ne manjka.
Verjetno je najbolj od vseh poznana in oboževana goveja juha. Po navadi jo pripravljamo ob nedeljah. Vedno jo skuhamo malo več, tako, da jo lahko jemo še naslednji dan, ali pa jo zamrznemo in jo uporabimo takrat, ko jo potrebujemo.
 Goveja juha je v slovenskem prostoru že dolgo kraljica juh in simbol nedeljskih kosil. Izvira iz Dunaja, a smo jo Slovenci v skupni Avstro-Ogrski monarhiji hitro vzeli za svojo. Če želimo, da je juha okusna, potem moramo meso dati kuhati v mrzlo vodo, če pa želimo, da je meso bolj okusno, potem pa damo meso kuhati v vročo vodo, da zakrkne in tako obdrži sok v sebi. Zelo pomembno je tudi, da juha vre zelo počasi, zato si le vzemite čas za kuhanje.
 Le koga goveja juha ne spomni na otroštvo, mamo in/ali babico, ki sta jo skrbno pripravljali za družino. Za tipično nedeljsko kosilo je bila včasih na mizi vedno domača goveja juha ali žup(c)a.

Za nekatere je ta juha na jedilniku vsak teden in je nepogrešljiva v zimskem času in ob slabem počutju, saj deluje poživljajoče, a hkrati pomirjujoče na želodec in črevesje. Moramo pa jo uživati zmerno, še posebej če se borimo s povišanim holesterolom, pritiskom ali preveliko telesno težo. Zelo pomembno je tudi, kakšno govejo juho jemo. Seveda moramo najprej pozabiti na različne juhe iz vrečk.
Tudi v restavracijah težko vemo, kako je juha pripravljena in kakšno meso je uporabljeno, zato je najboljša juha, ki jo naredimo sami. Juho kuhajmo čim dalj na zmernem ognju, saj tako zagotovimo, da se iz kosti in hrustanca sprosti največ za naš organizem koristnih snovi. Ko je juha kuhana, jo za nekaj časa postavimo na hladno, tako se na vrhu nabere plast maščobe, ki jo potem odstranimo in zavržemo.

Receptov za govejo juho je ogromno, lahko bi skoraj rekli – kolikor je krajev, toliko je tudi različnih receptov za juhe. In če smo vam sedaj zbudili brbončice in si zaželite juho, kar hitro v kuhinjo in veselo na delo – pa dober tek!

J. S.

Podčrtano

V goveji juhi najdemo več različnih koristnih (zdravilnih)sestavin:

Minerali

Kalcij, fosfor in magnezij iz govejih kosti pomagajo graditi in popravljati naše kosti.

Želatina in kolagen

 Želatina je živalska beljakovina, sestavljena iz kolagena, ki ščiti in obnavlja sluznice prebavil, s čimer spodbuja pravilno delovanje prebave. Kolagen je pomemben kot kozmetično sredstvo, saj pospešuje rast nohtov, povečuje čvrstost in lesk las ter vrača prožnost in elastičnost koži. Kolagen sicer naša telesa proizvajajo sama, a se njegova proizvodnja z leti manjša.

Glukozamin

Snov, ki se v telesu v največji meri nahaja v hrustancu in vezivnih tkivih, je pomemben gradnik sklepov, kosti, vezi in sklepne tekočine. Kot tak zmanjšuje bolečine in vnetja sklepov.