Jelka Godec

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je danes pozvala predsednika Odbora za zunanjo politiko g. Predraga Bakovića k čim prejšnji obravnavi in sprejemu Predloga Zakona o ratifikaciji Prokotola o pristopu Republike Finske in Kraljevine Švedske k Severnoatlantski pogodbi.

 

V Madridu se je na vrhu zavezništva NATO, ki je potekal pred dnevi, s podpisom Protokola o pristopu Republike Finske in Kraljevine Švedske k Severnoatlantski pogodbi pričel ratifikacijski postopek za pristop obeh držav k Severnoatlantski pogodbi. Obe državi sta eni izmed najtesnejših partneric zavezništva NATO, ki sta z zaveznicami razvili visoko raven vojaške interoperabilnosti ter reden in poglobljen politični dialog in sodelovanje. Zaradi spremenjenih varnostnih in političnih razmer, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino sta obe državi izrazili namero, da opustita dolgoletno vojaško nevtralno državo in postaneta del zavezništva NATO in 18. maja uradno zaprosili za članstvo.

Vodja poslanske skupine Jelka Godec poziva predsednika Odbora za zunanjo politiko, da predlog zakona Državni zbor sprejme še pred parlamentarnimi počitnicami.

S tem dejanjem bi omogočili čim prejšnji pristop Republike Finske Kraljevine Švedske k zavezništvu NATO, kar bo okrepilo NATO in prispevalo k stabilnosti evroatlantskega območja, kar je po navedbah generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga tudi zgodovinski korak.

Pismo objavljamo v celoti:

DRŽAVNI ZBOR REPUBLIKE SLOVENIJE
G. Predrag Baković, predsednik Odbora za zunanjo politiko

Zadeva: Poziv k čim prejšnji obravnavi in sprejemu Predloga Zakona o ratifikaciji Prokotola o pristopu Republike Finske in Kraljevine Švedske k Severnoatlantski
pogodbi

Spoštovani gospod Predrag Baković, predsednik Odbora za zunanjo politiko,

V Madridu se je na vrhu zavezništva NATO, ki je potekal pred dnevi, s podpisom
Protokola o pristopu Republike Finske in Kraljevine Švedske k Severnoatlantski pogodbi pričel ratifikacijski postopek za pristop obeh držav k Severnoatlantski pogodbi. Podpis obeh pristopnih protokolov je generalnega sekretarja zavezništva NATO Jensa Stoltenberga pooblastil, da Republiko Finsko in Kraljevino Švedsko uradno povabi v zavezništvo. Da bi dejansko začela veljati, ju morajo najprej ratificirati parlamenti v vseh dosedanjih članicah zavezništva.
Obe državi sta eni izmed najtesnejših partneric zavezništva NATO, ki sta z zaveznicami razvili visoko raven vojaške interoperabilnosti ter reden in poglobljen politični dialog in sodelovanje. Zaradi spremenjenih varnostnih in političnih razmer, ki so posledica ruske invazije na Ukrajino sta obe državi izrazili namero, da opustita dolgoletno vojaško nevtralno državo in postaneta del zavezništva NATO in 18. maja uradno zaprosili za članstvo. Na nedavnem vrhu zavezništva NATO v Madridu sta tudi prejeli povabili k članstvu v zavezništvu. Dan pred tem sta sicer s Turčijo podpisali memorandum, v skladu s katerim je tudi Ankara podprla vabilo Švedski in Finski, v zameno za to pa sta ji obljubili podporo v boju proti terorizmu.

Spoštovani gospod Predrag Baković,
glede na navedeno vas pozivamo, da Odbor za zunanjo politiko s sklepom Vlado
Republike Slovenije pozove k čim prejšnji pripravi in določitvi besedila Predloga Zakona o ratifikaciji Prokotola o pristopu Republike Finske in Kraljevine Švedske k
Severnoatlantski pogodbi ter storite vse potrebno, da predlog zakona Državni zbor
sprejme še pred parlamentarnimi počitnicami.

S tem dejanjem bi omogočili čim prejšnji pristop Republike Finske Kraljevine Švedske k zavezništvu NATO, kar bo okrepilo NATO in prispevalo k stabilnosti evroatlantskega območja, kar je po navedbah generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga tudi zgodovinski korak.

S spoštovanjem,
Jelka Godec,
vodja PS SDS