»Mnenje vlade, seveda in Ministrstva za kulturo, kot sem povedala že uvodoma, je, da je to nedopustno in nesprejemljivo, tako predlagan zakon kot posvetovalni referendum. Je tudi v nasprotju z ustavo, ki predvideva plačevanje RTV prispevka in ne prostovoljno plačevanje RTV prispevka«, je dejala ministrica za kulturo Asta Vrečko.

 

Ob tej izjavi se nas je veliko spraševalo, ali nova ministrica iz kvote Levica sploh pozna Ustavo RS. Prav zato je pisno poslansko vprašanje, ki ga je na ministrici poslala vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec, povsem na mestu.

Jelka Godec je ministrici za kulturo dr. Asti Vrečko naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z obveznim plačevanjem RTV prispevka. Poslansko vprašanje v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

na 7. izredni seji dne 27. junija ste v okviru razprave glede predloga za razpis posvetovalnega referenduma o sprejetju Predloga zakona o spremembah Zakona o radioteleviziji Slovenija dejali: »Mnenje vlade, seveda in Ministrstva za kulturo, kot sem povedala že uvodoma, je, da je to nedopustno in nesprejemljivo, tako predlagan zakon kot posvetovalni referendum. Je tudi v nasprotju z ustavo, ki predvideva plačevanje RTV prispevka in ne prostovoljno plačevanje RTV prispevka.«

Dopuščam možnost, da kljub dobremu poznavanju Ustave Republike Slovenije ne poznam vseh členov ustave, zato vas naprošam, da navedete člen v ustavi, ki zapoveduje obvezno plačevanje RTV prispevka.

V kolikor pa takšnega člena ni, me zanima, ali je šlo pri vašem izvajanju za načrtno zavajanje javnosti ali nepoznavanje ustave. V prvem ali drugem primeru gre po mojem mnenju za nedopustno ravnanje.

Jelka Godec, poslanka

Odgovora ministrice še ni.