Strnjena vasica Javorje (560 m) z župnijsko cerkvijo Marijinega vnebovzetja leži v lepi prisojni legi pod Javorniškim hribom nad povirjem reke Temenice.
Na bližnji, 630 metrov visoki Straži so ob turških vpadih zažigali grmade. Že od nekdaj so Javorje priljubljena izletniška točka Litijanov. Pod vasjo so odkrili predzgodovinsko gradišče in grobove.
Vas je v zadnjem času vse bolj znana po Javorski energijski poti, katere pobudnik je Športno društvo Javor. Pot je vsekakor nekaj posebnega, saj je poleg zemeljske zdravilne energije tam tudi izjemno lepo urejena okolica, kjer so zasadili številne zdravilne rastline oziroma zelišča.

Javorska energijska pot vključuje šest energijskih točk na kraju, kjer je v 4. stoletju pred našim štetjem živelo keltsko pleme. Tri točke imenujejo tudi protistresne, objamete pa lahko tudi Javorski kamen in začutite njegovo pozitivno energijo. Zlasti je znana in priznana energijska točka za izboljšanje delovanja ledvic in sečil.

Projekt je podprla Lokalna akcijska skupina Srce Slovenije in s tem omogočila dokončno ureditev energijske poti. Delo je bilo zato pospešeno do tolikšne mere, da je pot bila odprta za obiskovalce. Poleg gradbenih del na poti in ozelenitve so postavili klopi in usmerjevalne table ter poskrbeli za predstavitvene objave. Izdali so tudi zloženko o Javorski energijski poti.

Po dokončni ureditvi je mogoče obiskati sedem energijskih točk: mandala, triqetra, javorski energijski kamen, keltska hiša, ledvička, osmica in izvir žive vode. Zlasti je znana in priznana energijska točka za izboljšavo delovanja ledvic in sečil. Poleg tega se lahko sprehodite med zelišči ob poti.

Obiskovalci se hkrati lahko razgibajo tudi v neokrnjeni naravi. Ob poti je več kot štirideset vrtičkov z zelišči, nasad sivke in rastline keltskega horoskopa.

Ko boste prehodili že dobršen del poti, ki je primerna za vsakogar, boste v dolini našli še manjši bajer z ribami, v katerega se steka živa ter čista in pitna izvirska voda, ki si jo lahko natočite v primerno embalažo, najbolje stekleno.
Avtor: Primož Hieng
Za lažjo orientacijo
Ljubljana–Javorje
48 km
Litija–Javorje
12 km
Ivančna Gorica–Javorje
12 km
Več informacij
Športno društvo Javor
Javorje 23
1275 Šmartno pri Litiji
M: 041 614 536
E: [email protected]
www.srce-me-povezuje.si/sdjavor/
Dostop 
Do vasi Javorje lahko pridemo skozi Litijo, Šmartno ob Litiji in mimo gradu Bogenšperk do Leskovice, kjer zavijemo desno in se vzpnemo proti Javorjam. Druga možnost je, da se po avtocesti pripeljemo do Ivančne Gorice in pot nadaljujemo skozi Šentvid pri Stični mimo Radohove vasi in Temenice do Leskovice, kjer zavijemo levo v hrib.
Za lačne in žejne
Gostilna Pri mačku
Matevž Sotenšek, s. p.
Usnjarska cesta 7
1275 Šmartno pri Litiji
T/F: 01 898 73 70
M: 040 829 829
E: [email protected]
www.primacku.si/index.html
Za radovedne

Kot je navedeno v dokumentu, ki ga hrani župnijski urad v Javorjah, je že Valvasor v eni izmed svojih knjig omenjal vaško cerkev kot podružnico župnijske cerkve v Šmartnem pri Litiji leta 1680.

Točen datum gradnje cerkve ni ohranjen, znano pa je, da je bila cerkev posvečena Marijinemu vnebovzetju leta 1726. Ta letnica je namreč vklesana v zidovje cerkve. Po ljudskem izročilu so na tem mestu najprej sezidali kapelico z oltarjem brezmadežnega spočetja, kipec Marije, stoječe na zemlji, okoli katere se ovija kača. Gradnja kapele je bila nekakšna zahvala za pomoč zoper kačjo nadlogo.
Vredno ogleda
Športno društvo Javor vsako prvo julijsko soboto pripravi dan sivke in odprtih vrat pri Janezu Javorskem.

Vabijo na sprehod po Javorski energijski poti, obiskovalcem pa prikažejo naravno sušenje zelišč, ki jih pridelajo. Organizirajo še razstavo zelišč in drugih izdelkov članov ŠD Javor. V popoldanskih urah obiskovalcem ponudijo domače dobrote, pripravijo pa tudi kulturni program. Vabijo vse ljubitelje narave in pozitivne energije.