V zadnjih dveh letih je naša vlada tudi v praksi izvajala stavek, da “Slovenija ni samo Ljubljana” in da je potrebno z enakimi vatli meriti potrebe ljudi, ne glede na to, kje živijo.

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša je bil v soboto, 9. aprila, gost na radiu Zeleni val. Spremljala sta ga župana Grosuplja dr. Peter Verlič in Ivančne Gorice Dušan Strnad. Predsednik SDS na letošnjih državnozborskih volitvah kandidira v volilnih okrajih omenjenih občih.

Predsednik SDS je svoje otroštvo in mladost preživel v Grosupljem, srednjo šolo je obiskoval v Ivančni Gorici. Na vprašanje, kako danes vidi te kraje, je Janez Janša odgovoril, da sta z vidika razvitosti oba kraja danes povsem drugačna: “Tukaj se res vidi, da se vlaga v razvoj, v izboljšanje kakovosti življenja, še posebej v zadnjih desetih letih. Tudi v primerjavi z drugimi občinami po Sloveniji se v obeh vidi zelo hiter razvoj. Oba župana zelo dobro gospodarita in pozitivno izkoriščata dobro geostrateško lokacijo, predvsem pa pridne roke ljudi, ki živijo tukaj.”

V zadnjih dveh letih je aktualna vlada tudi v praksi izvajala stavek, da “Slovenija ni samo Ljubljana” in da je potrebno z enakimi vatli meriti potrebe ljudi, ne glede na to, kje živijo. “In če danes pogledate zemljevid projektov, ki so bodisi že bili dokončani, bodisi so v teku ali del razvojnih programov, se pravi, da so sredstva zagotovljena tudi iz državnega proračuna in evropskih sredstev, potem vidite, da se stvari premikajo po celi državi, tudi v Grosuplju in Ivančni Gorici,” je poudaril predsednik SDS in ob tem izpostavil Hišo kranjske čebele, ki je izjemno zanimiva tudi v tujini in po kateri ga sprašujejo tudi njegovi kolegi v tujini.

Za kakovostno življenje naših ljudi je po mnenju Janeza Janše najpomembnejše, da je posluh za njihove potrebe na državni ravni, s katere se razporeja skupna sredstva: “Pri tem je zelo je pomembno, da se na občine gleda kot na del rešitve in ne del problema, čemur smo bili priča v preteklosti, ko se je občinam jemalo denar, ki je njihov, pri povprečninah in ko se je projekte usmerjalo samo v centre. Sedaj je ta politika drugačna, v dveh letih se je pokazalo, da se da na ta način narediti bistveno več, in delamo na tem, da bi se ti trendi nadaljevali.”

Na vprašanje, kako ocenjuje politično situacijo ob konca mandata, je predsednik vlade dejal, da se vseskozi trudimo, da bi prikazali razliko med rezultati in mlatenjem prazne slame, na volivcih pa je, da to sami presodijo: “Verjamem, da ljudje vidijo to razliko in da bodo na volitvah znali odluščit pleve od zrn.”

Glede vizije za Slovenijo, je Janez Janša odgovoril, da je njegova vizija Slovenija, kjer ne glede na to, kje se rodiš, imaš enake izhodiščne možnosti za uspeh v življenju. “Je pa potem od tvojega truda, dela sposobnosti, odrekanj, če hočete, odvisno, kaj boš dosegel. Ampak enake izhodiščne možnosti pa je potrebno zagotoviti s strani države in tudi lokalnih skupnosti. Ključna stvar tukaj je izobraževalni sistem. Suverenost človeka je v znanju. Mlademu človeku je treba omogočiti, da pridobi toliko znanja, kot ga je pač sposoben in za to mora poskrbeti država. Torej, šolski sistem, ki mora biti tudi konkurenčen znotraj sebe. Potem pa je potrebno gospodarstvu dati čim več kisika, da ustvarja delovna mesta, ki so dobro plačana, da to znanje lahko potem tudi oplemenitiš, ga daš v službo lastnih interesov in lastne koristi, da si ustvariš vse pogoje za življenje in družino, pa tudi, da prispevaš k skupnosti,” je povedal.

JVS

V nadaljevanju sta se pogovoru pridružila tudi župana občin Grosuplje in Ivančna Gorica. “Rezultati govorijo. To piše na vseh oglasnih mestih Slovenske demokratske stranke in jaz lahko to samo potrdim. Naš proračun je v letošnjem letu rekorden, 30 milijonov evrov, na račun večje povprečnine in seveda vseh tistih investicij iz državnega in evropskih proračunov in to na način, da se ni potrebno zadolževati. Potem pa so tukaj vsi projekti, ki jih vidimo, kako rastejo. Na hitro sem seštel. 30 milijonov evrov se zdaj financira,” je uspehe občine Grosuplje zaradi dobre podpore naštel dr. Peter Verlič.

“Poleg tega, da sem župan, sem tudi predstavnik lokalnih skupnosti v Državnem svetu. In če kdo, potem lahko jaz zatrdim, da je odnos te vlade do lokalnih skupnosti v primerjavi s prejšnjimi vladami kot noč pa dan. Če smo včasih župani bili veseli, da smo na daleč videli kakšnega ministra, kaj šele predsednika vlade, mimogrede, prejšnji si v Državni svet sploh ni upal, zdaj lahko s svojimi problemi direktno naslovimo tako ministre kot tudi predsednika vlade in stvari se hitreje rešujejo. Če omenim samo, da smo, še preden je vlada Janeza Janše začela mandat, se sestali vsi slovenski župani s tistimi, ki so prevzemali vlado in jih povprašali, kakšen bo odnos do lokalnih skupnosti, smo dobili jasen odgovor. Vi ste naši partnerji in ne nasprotniki in bomo poskrbeli, da se bo Slovenija enakomerno razvijala. In niso ostale samo besede, to se je udejanjilo tako pri višji povprečnini kot pri lažjem dostopu do evropskih sredstev kot tudi pri projektih po celotni državi. Tudi naša občina jih je deležna,” pa je glede Ivančne Gorice povedal Dušan Strnad.

Na zaključno vprašanje, kaj bi volivcem zaželel pred bližajočimi se državnozborskimi volitvami, je predsednik SDS dejal, da predvsem to, da presojajo delo: “Naj kritično pogledajo na tisto, kar smo naredili v zadnjih dveh letih in da se na podlagi tega odločijo. Pa tudi, da se na podlagi tega odločijo, ko bodo jeseni lokalne volitve. Prepričan sem, da če gremo tako po državnozborskih volitvah kot po lokalnih volitvah v isti kombinaciji naprej za Grosuplje in za Ivančno Gorico, potem bo čez štiri leta kakovost življenja v obeh občinah bistveno višja, kot je danes.”

Vir: SDS