28.decembra 2021 je Vrhovno sodišče Ruske federacije sprejelo odločitev o likvidaciji ruske mednarodne spominske organizacije Memorial. Poleg prejšnjih obtožb o kršitvi zakonodaje o “tuji agenturi”, je tožilec Memorial obtožil “ustvarjanja lažne podobe Sovjetske zveze kot teroristične države, obrekovanja spomina na veliko domovinsko vojno in poskusa rehabilitacije nacizma”.

Platforma evropskega spomina in vesti obsoja likvidacijo Memoriala v Rusiji. Memorial je v več kot tridesetih letih svojega obstoja ozaveščal o zgodovini totalitarnega režima v Sovjetski zvezi kot tudi v drugih komunističnih režimih, zgrajenih po sovjetskem zgledu in s sovjetsko podporo. Prizadevanja Memoriala pri ohranjanju spomina na žrtve komunističnih zločinov so znana po vsem svetu. Njihov prispevek k obnavljanju pozabljene zgodovine množične represije, tako v nekdanji Sovjetski zvezi kot v tujini, je nadvse dragocen. Poleg tega je neprecenljivo delo Memoriala pri varovanju človekovih pravic v sodobni Rusiji in drugih državah.

Platforma evropskega spomina in vesti poziva Evropski parlament in Evropsko komisijo, naj ukrepata za zagotovitev nadaljnjega delovanja Memoriala, ruskih zgodovinarjev in borcev za človekove pravice pri odkrivanju totalitarne komunistične preteklosti ter različnih oblik njegova dediščine v sodobnem svetu. Pozivamo vse posameznike in organizacije, ki se ukvarjajo s spominom in varstvom človekovih pravic, da se pridružijo mednarodni akciji solidarnosti z Memorialom.

Na poziv se je odzval tudi Zbor za republiko, ki mu predseduje dr. France Cukjati in ga objavljamo v celoti:

Zbor za republiko se pridružuje izjavi Platforme evropskega spomina in vesti glede likvidacije ruske mednarodne spominske organizacije Memorial in poudarja, da zanikanje posledic totalitarizmov prejšnjega stoletja teh družb ne bo osvobodilo bremen nevarne družbene pohabe.

Primeri kot so Nemcov, Navalni, Memorial in drugi so le nekatere podobe ravnanja, ki surovo ruši načela demokracije in človekovih pravic.

Vsako oblastno preganjanje resnice in širjenje laži ustvarjajo nove delitve in nove krivice, ne glede, ali gre za politično, sodno ali medijsko oblast.

Zato Zbor za republiko poziva ruske oblasti, da zaščitijo pravico do spomina na žrtve, ki so bile povzročene v totalitarnih sistemih prejšnjega stoletja in kasneje.

Evropski parlament in Evropsko komisijo vidimo kot branika pravice do spomina na žrtve, ki so jih povzročili totalitarni sistemi. Pa tudi branika pravice do resnice, poprave krivic, svobode govora in demokratičnega političnega delovanja v širšem sorodnem kulturnem prostoru, v katerem vidimo tudi Rusijo.

Zato tudi osrednje institucije Evropske unije pozivamo k odločnejšim odzivom na drastične kršitve človekovega dostojanstva, kjerkoli se le te pojavijo.

Ljubljana, 17. januarja 2022

Dr. France Cukjati

predsednik