Policijska uprava Ljubljana že drugi dan intenzivno izvaja naloge na območju nesreče v tovarni v Kočevju. Danes, 13. maja 2022, so podrobneje predstavili dosedanje ukrepe policistov in trenutne ugotovitve kriminalistične preiskave. 

Ukrepe policistov v zvezi z včerajšnjo eksplozijo v podjetju v Kočevju je predstavil Valter Zrinski, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v Sektorju kriminalistične policije na Policijski upravi Ljubljana.

Izjavo Valterja Zrinskega objavljamo v celoti:

“Potem ko smo bili včeraj nekaj po 8.30 obveščeni o eksploziji v podjetju, smo vse interventne službe takoj začele izvajati prve nujne ukrepe za zavarovanje življenja ljudi. V prvi fazi so policisti na kraju zavarovali širšo okolico in tako preprečili dostop ljudi na območje, hkrati pa zagotovili neovirano delo drugih intervencijskih služb. Takoj se je začelo tudi z zbiranjem informacij o identiteti in kraju nahajanja pogrešanih oseb, ki je intenzivno potekalo celoten dan.

Kriminalisti smo lahko s prvim delom ogleda kraja začeli šele v večernih urah, ko so druge službe vzpostavile pogoje za varno delo. Skupaj s preiskovalno sodnico, ki je prevzela ta del ogleda, ter državnim tožilcem smo pri ogledu locirali pet pokojnih oseb, katerih identitete pa zaenkrat še nismo potrdili.

Naj na tem mestu tudi izrečemo sožalje vsem svojcem preminulih oseb.

Ugotavljanje identitete preminulih oseb in tudi ene izmed oseb, ki se zdravi v UKC Ljubljana, je izredno zahtevno zaradi intenzitete poškodb. Prav tako v sklopu ugotavljanja identitete poteka sodelovanje s tujimi varnostnimi službami, saj so med pogrešanimi osebami tudi državljani Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije.

Včeraj so policisti vzporedno z ogledom tudi že začeli zbirati informacije in opravljati oglede poškodovanih vozil in objektov v bližini. Seveda bodo navedena dejanja trajala še več dni.

Danes kriminalisti že od jutranjih ur nadaljujejo z ogledom kraja eksplozije. Da bi razjasnili potek in vzrok, ki je vodil do navedene nesreče, bomo na kraju ugotavljali okoliščine ter zavarovali predmete, ki bi nam pri razjasnitvi lahko pomagali. Analiza teh dejstev bo verjetno dolgotrajna, saj gre v prvi vrsti za zahteven ogled zelo obširnega kraja dogodka, seveda pa tudi forenzične preiskave zahtevajo svoj čas. Vsekakor bomo v nadaljevanju sodelovali tudi z različnimi službami pri zbiranju in analizi podatkov ter o svojih ugotovitvah tudi sproti obveščali pristojno državno tožilstvo.”

 

Vir: Policija