Italija je zelo lepa dežela, ki obiskovalcu ponuja krasna jezera, kot so Como in Garda, gore v Dolomitih, kjer vas vedno znova očarajo visoke stene v kombinaciji s prelepimi razgledi, rimsko zapuščino, ki nemo pričajo o enem najbolj dokumentiranih imperijev v zgodovini človeštva, slikovite, ribiške vasice ob sredozemskih obalah in pokrajino, kjer se vam spočijejo možgani že s samim pogledom na grice.

Toskana vas bo zapeljala za vedno in ne glede na to, kolikokrat boste šli tja, boste vedno imeli željo priti še enkrat in njeno srce bije ravno v mestu, kjer je umetnost pustila svoj večen pečat.

Firence so glavno mesto Toskane, ki danes s svojimi muzeji, galerijami (med njimi je najbolj znana Uffizi), cerkvami in bogato kulturno dediščino privabijo nekaj milijonov obiskovalcev letno, kar je posledično postavilo turizem na prvo mesto občinskih prihodkov, saj imajo samo hotelskih sob skoraj 21.000. Pred prihodom rimske oblasti je ob reki Arno obstajala manjša, etruščanska naselbina Fiesole in šele z dekretom Julija Cezarja leta 59 pr.n.št. se je naselje začelo hitreje razvijati, saj je bila na lokaciji ustanovljeno vojaško oporišče, ki se je počasi zacelo razvijati v pravo mesto.

Kako so Firence od malega naselja prišle do točke enega najbolj obiskanih krajev v Evropi?

Že s prihodom Rimljanov je kraj izjemno pridobil v prometnem in trgovskem smislu. Zgodovina teh krajev je bila vedno turbulentna, prihajali in odhajali so osvajalci, kot so Ostrogoti, Bizantinci in Franki, vendar so se Firence kljub vsemu v 11. stoletju začele pospešeno širiti in leta 1200 so imele že 50.000 prebivalcev. To je začetek obdobja “zlatih let”, ko se je zaradi prisotnosti reke razvila tekstilna obrt, reka Arno pa je Firencem tudi omogočila povezavo s sredozemskim morjem. Nastajale so tudi številne druge obrti, kasneje so v mesto prišli tudi bankirji.

Celostna situacija je omogočila rast prebivalstva, neverjetni dobički trgovine in obrti pa so spodbujali tudi razvoj kulture in umetnosti ter gradnjo palač. Številni premožni meceni so financirali dela in raziskovanja genijev, kot so bili Leonardo De Vinci, Michelangelo in Galillei, pridružili pa so se jim tudi mnogi pisatelji in pesniki, kot so bili Petrarca, Bocaccio in Dante Alighieri. Ravno v tem obdobju se je na firenski politični sceni pojavila ena najbolj znanih evropskih kraljevih dinastij, Medici, ki se je končala leta 1737.

V Firencah je deloval tudi politični analitik Niccolo Machiavelli, ki je zaradi primerov korupcije, ki jih je zasledil v Firencah, napisal knjigo z naslovom “Princ”. V njej piše, da država za učinkovito delovanje potrebuje močno vodstvo, ki lahko za ohranitev oblasti uporabi tudi nezakoniti prijeme. Takšen način razmišljanja v politiki se je kasneje prijel kot “machiavellizem” in Macchievelli velja za očeta moderne politične teorije.

Firence so bile tiste, ki so sprožile renesanso v 14. stoletju. Večina starega dela mesta je bila zgrajena ravno v času renesance in danes je na majhnem prostoru največja koncentracija muzejev ter galerij v svetu. Vsi avtorji so pisali v firenškem jeziku, ki je izšel iz latinščine in je kasneje postavil temelje italijanščini. V Firencah je nastala “Božanska komedija”in tu je bil spisan “Decameron”. Kar so pisatelji in pesniki pisali na papirju, so gradbeniki, arhitekti in kiparji prenesli na kamen.

Do starega dela mesta je najbolj imponzanten vstop prek znamenitega mostu Ponte Vecchio (Stari most), ki je bil najprej zgrajen leta 996. Ob njem so vedno obstajali majhne trgovine, najprej so bili tam najbolj številčni mesarji in posojevalci denarja, danes prevladujejo zlatarji in prodajalci spominkov. Italijanski zgodovinarji trdijo, da se je ravno na tem mestu razvil pojem “bankrot”. Vsak prodajalec je imel namreč na mostu svojo stojnico oz. klop (“banco”), na kateri je prodajal svoje blago in če prodajalec ni mogel odplačati svojih dolgov, so do njega prišli vojaki in mu polomili stojnico (“rotto”). Polomljena klop (“banca rotta” = bankrot) je pomenila konec dejavnosti.

Prek mostu pridete do osrčja Firenc, ki ga tvori Piazza della Signoria, kjer se nahajajo najbolj pomembni dragulji arhitekture. Tu je znameniti “Neptunov vodnjak” iz 16. stoletja, pred mestno hišo Palazza Vecchio pa je replika Michelangelovega Davida iz leta 1910 (original je v galeriji Accademia).

Palazzo Vecchio je čudovita stavba iz 13. stoletja, ki je v notranjosti polna unikatnih slik in fresk, od daleč pa spominja na velikansko kocko z urnim stolpom. Stolp je visok 94 m in je včasih služil tudi kot zapor. V neposredni bližini je Piazza del Duomo, kjer so najbolj obiskane stavbe v mestu.

Dominanten položaj ima katedrala Santa Maria del Fiore, ki ima še danes največjo kupolo iz opek na svetu. Zgrajena je bila leta 1436 v gotskem slogu in je priljubljena točka za filmska snemanja. Poleg katedrale je še manjša bazilika, poseben šarm pa ima stolp Giotto iz 14. stoletja. Visok je skoraj 85 m in je pravi dekorativni biser. V bližini trga je tudi Bazilika sv. Križa, ki je največja frančiškanska cerkev na svetu.

Najbolj znana je po tem, da je v njej pokopan znanstvenik Galileo Galilei, medtem ko je njegov srednji prst shranjen v muzeju Galileo, ki je oddaljen približno 150 m od mostu Ponte Vecchio.

V srednjem veku je svoj levji delež k zahodnemu odkrivanju sveta dodal tudi Firenčan Amerigo Vespucci, ki je z iberskimi mornarji sodeloval pri raziskovanju Južne Amerike. O svojih potovanjih je kasneje objavil spomine in danes se ameriški celini imenujeta ravno po njemu.

Ko so Portugalci v 15. stoletju odkrili morske poti okrog Afrike do Azije, se je začel zaton italijanskih mestnih državic in Firence so začele doživljati krizo na vseh področjih, kar se je odrazilo tudi v francoskih in habsburških okupacijah mesta, vendar je mesto leta 1865 postalo prestolnica Italije in proces industrializacije je dobil dodatni zagon.

V času fašistične Italije so v Firencah kljub težkim časom oživeli priljubljeno tradicijo “calcio fiorentino“.

Gre za šport, ki naj bi bil predhodnik nogometa, vendar je še najbolj podoben ragbiju, saj se štiri moštva z dokaj grobimi prijemi v ograjenem prostoru borijo za zmago. Igra se organizira vsako leto tretji teden v juniju na trgu Piazza Santa Croce in je izjemno priljubljena turistična atrakcija.

Toskana je s Firencami, Sieno, Piso in številnimi ljubkimi vasicami destinacija, ki vas zagotovo ne bo pustila ravnodušne in prevod imena Firence, ki pomeni “cvetoči kraj”, je skozi zgodovino več kot upravičil svoj pom