Hitler je bil narkoman!

Katarina Peterlin: Dokler javnost tega ni prebrala v vaši knjig Popolna omama, ni vedela, da je bil Hitler pravzaprav narkoman. Ste že takoj na začetku raziskovanja vedeli, da odkrivate zelo eksplozivno zgodbo?

“Ko sem sedel v Zveznem arhivu Nemčije in bral zapiske Hitlerjevega osebnega zdravnika Tea Morella, sem vedel, da gre za veliko stvar. Ti zapiski odkrivajo, da je bil Hitler, ki je v javnosti veljal za abstinenta, ki ne kadi in ne pije, kar je bilo del propagande, še kako hud odvisnik.

Preden so nacisti prevzeli oblast, je bil odnos do drog zelo liberalen. Leta 1928 je bilo samo v berlinskih lekarnah povsem legalno na recept prodanih 73 kilogramov morfija in heroina. Kdor si je lahko privoščil, je užival kokain, najboljše sredstvo za intenzivnejše doživljanje trenutka. Nacisti so nato prepovedali določene droge, kot je bil denimo kokain, saj je veljal za »judovsko« drogo. Po drugi strani pa je trg prav v tistem času preplavil metamfetamin, ki je hitro postal zelo priljubljen.”

Norman Ohler, novinar in pisatelj je obiskoval hamburško šolo za novinarje ter študiral kulturologijo in filozofijo

Vir in še več : Dobre zgodbe – intervju


Norman Ohler bo svoja odkritja 9. oktobra ob 19. uri predstavil tudi v Ljubljani. Pogovor z njim bo v Cankarjevem domu vodil Marcel Štefančič jr. Vstopnice so na voljo TU.