Hidrolat je vodna osnova, ki nastane pri destilaciji kot stranski produkt pridobivanja eteričnih olj. Opisali bi jih lahko kot močni čaji z daljšim rokom uporabe.

Dober hidrolat je povsem bister, brez usedlin in lebdečih delcev. Njegov vonj je jasno prepoznaven, čeprav je res, da se lahko vonji hidrolatov iste vrste rastline presenetljivo razlikujejo. Ker je najprimernejša ovojnina zanje steklo, zato jih je priporočljivo shranjevati na temperaturi pod 20 stopinjami, je treba ob nakupu pozornost nameniti tudi tej podrobnosti. Kažejo znanje in odnos tistega, ki jih prodaja, pa tudi na kakovost hidrolata (Špiranec, Maurer, 2015, str. 79).

Hidrolati so veliko blažji od eteričnih olj, vendar postajajo v aromaterapiji čedalje bolj priljubljeni. So veliko blažji od eteričnih olj – lahko jih jemljemo oralno, nanašamo neposredno na kožo in uporabljamo tudi za dojenčke. Uporaba hidrolatov je vsestranska. Uporabimo jih kot kozmetični pripravek, za pitje, za delo na energetskem nivoju, za odišavljenje prostorov. Hidrolati so odlični za nego kože, so izvrstni toniki, ker imajo nekoliko kiselkast pH (od 2,9 do 6,9).

Odlični so tudi v kulinariki. Dodajamo jih lahko vsem jedem, pa tudi nekaterim pijačam: rižotam, solatam, jogurtu, šampanjcu …

T. K.

  • Špiranec Meurer, N. (2015). Aromaterapija. Dišeči portreti. Ljubljana. Vita založba.