Pred hangarjem Letalske policijske enote na Brniku je generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar minuli ponedeljek slovesno predala ključ novega policijskega helikopterja AW 169 pilotu Igorju Podjedu. Novo in pomembno pridobitev so v Letalski policijski enoti (LPE) dočakali po dolgih trinajstih letih.

Že sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja je vodstvo tedanje milice začelo preučevati možnosti za ustanovitev letalske enote, ki bi s helikopterjem podpirala izvajanje policijskih nalog iz zraka. Leta 1967 je takratna slovenska milica dobila v uporabo svoj prvi helikopter, to je bil trisedežnik s klasičnim batnim motorjem avgusta bell AB 47/J-JA. Že decembra istega leta je bila tako v sodelovanju z Gorsko reševalno službo Slovenije izvedena prva reševalna vaja.

Na slovesnosti ob predaji novega helikopterja je najprej spregovorila generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, ki je dejala, da je novi helikopter modern, zmogljiv in sodobno opremljen:

»Primeren je za najzahtevnejše policijske naloge in reševanje v gorah. Prevoz borbenih skupin policistov, tudi na skrajne točke Slovenije, varovanje državne meje, nadzor cestnega prometa, varovanje varovanih oseb, prevoz zunanjega tovora, reševanje v gorah – vse te in tudi druge policijske naloge bomo zdaj lahko izvajali še učinkoviteje in še hitreje.

Nešteto je primerov, ko lahko helikopter pomaga. Poleg navdušenja nad njegovimi tehničnimi zmogljivostmi in široko uporabnostjo pa je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali dragocena življenja. Napredna tehnologija novega dvomotornega helikopterja omogoča dnevno, nočno, instrumentalno letenje in letenje z uporabo očal za nočno gledanje. Z njim lahko letimo višje in dlje. Več ljudi lahko prepeljemo v bolj oddaljene kraje, s hitrostjo križarjenja prek 300 km/h. V trenutkih, ko so za ponesrečence ali hudo bolne pomembne sekunde, je to še kako velika prednost.«

Prva leteča trojka (z leve): pilotka Tanja Novak, tehnik Matjaž Jurjevec in pilot Igor Podjed

Samodejno lebdenje, opremljenost z vitlom in nosili so porok za hitro in varno gorsko reševanje. Potniška kabina je moderna in prilagodljiva ter omogoča dobro vidnost iz helikopterja. Vsa tehnologija in oprema zagotavljajo boljšo varnost, tudi ob morebitni odpovedi enega motorja. Helikopter AW 169 je predstavnik nove generacije sodobnih helikopterjev, ki izpolnjuje najnovejše standarde letalske varnosti in hrupa. »V policijo prinaša novo energijo in je prvi znanilec modernizacije Letalske policijske enote,« je še dodala Bobnarjeva.

Nova pridobitev je pomembna tudi zaradi neplovnosti obstoječih helikopterjev. V Letalski policijski enoti imajo trenutno sedem helikopterjev, od katerih so le trije plovni.

»Pričakujemo, da bo nov helikopter operativno uporaben že maja. Osem pilotov in šest letalskih tehnikov je že izurjenih. Nadaljevali pa bomo tudi z usposabljanjem drugih policijskih uporabnikov in to znanje utrdili ter prenesli na ostale,« je še povedala.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, ki opravlja tekoče posle, je povedal, da si slovenska policija že nekaj let prizadeva posodobiti svojo floto, saj jo večinoma sestavljajo tehnološko že precej zastareli helikopterji. Predsednik vlade Marjan Šarec, ki opravlja tekoče posle, je v svojem nagovoru poudaril visoko stopnjo organiziranosti in strokovnosti slovenske policije, ki ji državljani lahko zelo zaupamo. Dodal je, da so dolgo čakali na nov helikopter in ga dočakali: »Ponosni smo, da je slovenska policija s tem pridobila še dodatno opremo in da se bo še učinkoviteje spopadala z izzivi. Če bo šlo vse po načrtih, bo drugi helikopter prišel leta 2021.«

Novi helikopter AW 169 v zraku Fotografije: Primož Hieng

In kako je potekal nakup novega plovila LPE? Na razpis je prispela le ena ponudba, ponudnika Leonardo Helicopters iz Italije v skupni vrednosti helikopterja in usposabljanja, ki znaša nekaj več kot 14,6 milijona evrov z DDV. Pri dobavi novega helikopterja, ki je bila predvidena za lanski 30. september, je prišlo do zamude, tako da so novo pridobitev pozdravili 16. oktobra. S tem pa težav še ni bilo konec. Konec lanskega decembra so na helikopterju AW 169 zaznali hujšo tehnično napako, ki so jo v sodelovanju s proizvajalcem uspešno odpravili.

Prikaz reševanja

Ob uradni predaji novega helikopterja AW 169 so piloti in policisti Specialne enote policije opravili prikazno vajo z ukrepi ob oboroženem napadu na policista, pri katerem je prišlo do hudih poškodb. Videli smo lahko, da morajo zaradi specifike dela vse specialne enote imeti svojo lastno pomoč za nudenje medicinske pomoči sebi in drugih.

Ko se je novi helikopter vrnil na svoje izhodišče, torej na ploščad pred hangarjem LPE, sta pripeljali dve letališki gasilski vozili in z vodnim curkom ustvarili slavolok, kar je običaj, to pa pomeni tudi krst novega zračnega plovila.

Primož Hieng