V koaliciji Roberta Goloba pravijo, da s spremembami družinskega zakonika odpravljajo diskriminacijo. V resnici pa diskriminacijo ustvarjajo do večine državljank in državljanov, ki so že dvakrat na referendumu jasno povedali, da otrok potrebuje mamo in očeta.

Poslanke in poslanci so danes z 48 glasovi ZA in 29 PROTI sprejeli spremembe družinskega zakonika, ki istospolnim parom omogočajo posvojitev otrok. S sprejetimi spremembami zakonska zveza ni več zveza med možem in ženo, ampak je skupnost dveh oseb. Vladajoča koalicija je tako poteptala voljo ljudi, ki so že na kar treh referendumih in vselej z veliko večino odločili, da otrok potrebuje mamo in očeta.

Do posvojitve pride zato, ker otroku, ki je zaradi različnih okoliščin ostal brez staršev ali ne more živeti v matični družini, iščemo najbolj primerno okolje za življenje. In ne obratno. Posvojitev ni pravica dveh, ki sta si zaželela otroka.

Še tako dober oče ne more nadomestiti matere in še tako dobra mati ne more nadomestiti očeta. Otrok pa za svoj razvoj potrebuje oba. Že tako veliko otrok odrašča brez enega od staršev ali v slabih družinskih razmerah in to je tisto, s čimer bi se po mnenju ukvarjati.

V nadaljevanju objavljamo nekaj povzetkov včerajšnje razprave v Državnem zboru:

ALENKA JERAJ (PS SDS): “V Poslanski skupini SDS bomo glasovali proti zakonu. Kot je bilo že povedano, so volivci na referendumu povedali, kaj si o tem vprašanju mislijo. Tukaj želite poteptati to voljo ljudi.

Zgodilo se je očitno to, kar je napovedala nekdanja poslanka SMC Jasna Murgel ob zadnjem referendumu na to temo, da eno leto hitro mine, medtem pa bomo zamenjali ustavne sodnike. Očitno se je to tudi zgodilo, zato taka odločitev Ustavnega sodišča.

V Poslanski skupini SDS ocenjujemo, da so ustrezno urejene pravice istospolnih v Zakonu o partnerski zvezi. Teh zvez je danes v Sloveniji registriranih 255, medtem ko je 350 tisoč zakonskih zvez in 120 tisoč zunajzakonskih zvez med moškim in žensko, ki se ne želijo imenovati oseba ena, oseba dva ali starš ena, starš dva.

Istospolne osebe živijo med nami, s tem nima nihče težav in nihče od nas nikogar ne sovraži. S tem nimamo težav. Celo prvi zakon, ki je urejal področje istospolnih zvez v Sloveniji, je bil sprejet v času prve Janševe vlade – Zakon o registraciji istospolne partnerske zvez.

Nasprotujemo pa posvojitvam v istospolne partnerske skupnosti. Vemo, da so že sedaj možne posvojitve, če gre za biološkega otroka, a v tem primeru se mora biološki oče ali mati odpovedati starševstvu, sicer dva istospolna takega otroka ne moreta posvojiti.

Posvojitev otroka ni pravica dveh odraslih, ki si zaželite otroka, pač pa gre pri posvojitvi za to, da najdemo otroku, ki je ostal brez staršev zaradi različnih okoliščin, primerno okolje za življenje.

Nasprotujemo tudi uvajanju teorije spola v naše šole in vrtce. Izkušnje iz drugih držav, kjer je to dovoljeno in kjer to poteka, so negativne. In najmanj, kar je, bi se morali s temi praksami seznaniti in odklanjati negativne posledice, ne pa da stvari uvajamo v naš pravni red. Pogledati bi morali izkušnje drugih in se do tega opredeliti in ugotoviti ali je to res dobro ali gre samo za en eksperiment, za katerega nam bo čez kakšne dve desetletji žal.”

RADO GLEDEK (PS SDS): “Govorimo o ustavni pravici posameznika, pozabljamo pa naravno pravico otroka. Sam prihajam iz enostarševske družine. Vzgajala me je samo mama, ki mi je nudila popolno ljubezen, popolno skrb, ni pa bilo v moji vzgoji očeta. Jaz nisem pogrešal še ene mame, pogrešal sem očeta.”

MAG. BRANKO GRIMS (PS SDS): “Glasoval bom proti, ker me k temu zavezuje Splošna deklaracija človekovih pravic, iz katere jasno izhaja, da sta potrebna oba spola, da tvorita družino in da je družina naravna in temeljna celica družbe.

Narava pove, da sta potrebna moški in ženska, da ustvarita otroka, drugače to pač ne gre in kdor trdi drugače, zavaja in potiska narod v pogubo.

Tisto, kar je sledilo, je bila Deklaracija o otrokovih pravicah in potem še zavezujoča Konvencija o otrokovih pravicah, ki nas se zavezuje, da mora biti vedno korist otroka pri vsaki odločitvi zakonodajalca na prvem mestu.

Nedopustno je, kar je storilo Ustavno sodišče, da je ustvarilo neko umetno človekovo pravico do posvojitve, ki sploh ne obstaja in to postavilo na dejansko zaščiteno temeljno človekovo pravico, to je pravico otroka, da je njegova korist vedno na prvem mestu.

Glasoval bom proti, ker me k temu zavezuje slovenska Ustava, ki v svojem 53. členu v tretjem odstavku nalaga kot obvezujoče, da država ščiti družino, materinstvo, očetovstvo, otroka. Bil sem zraven, ko smo pisali slovensko ustavo. Namen je bil zaščititi družino, matere, očete, tisto temeljno naravno družino, kot izhaja iz temeljne listine človekovih pravic. Vse to so razlogi zaradi katerih je pravno nujno treba glasovati danes proti.”

Na glasovanju je bilo navzočih 78 poslank in poslancev, ZA jih je glasovalo 48, PROTI pa 29.

slika

Kako so glasovali posamezni poslanci si lahko pogledate TUKAJ.

Koalicija Za otroke gre! je že objavila navodila za zbiranje podpisov za družinski referendum 2022. Rok za oddajo pobude je naslednji torek, zato je treba podpisane obrazce oddati na pošto najkasneje v petek 7. oktobra, da jih bodo pravočasno prejeli in pripravili za oddajo.

slika

Vsi, ki se vam sprejem takega zakona upira, lahko oddate svoj glas, kajti ne sme se dovoliti, da naše besede niso slišane. Jasno smo izrazili svojo voljo na referendumih, a so jo s tem zakonom poteptali.

 

Spletno uredništvo