Golob še včeraj, da bo kmetijski minister Adamič, danes pa preobrat

Predsednik vlade Robert Golob v državni zbor poslal predlog za novo kmetijsko ministrico. Na to mesto predlaga poslanko Matejo Čalušić. Kandidatka se bo parlamentarnemu odboru za kmetijstvo predstavila v sredo, državni zbor pa naj bi jo imenoval predvidoma v petek prihodnji teden. Spomnimo, rok za imenovanje novega ministra se izteče le dan kasneje – v soboto 13.1.24.

Predsednik vlade je danes Matejo Čalušić predlagal za ministrico kljub temu, da je še včeraj v intervjuju na komericalni televiziji vztrajal, da je Vojko Adamič odličen kandidat, da ni bilo nikakršnih zapletov in da je s pošiljanjem predloga v Državni zbor čakal le, da se Adamič vrne iz tujine.

Danes pa preobrat. Vojko Adamič je nenadoma umaknil soglasje za imenovanje na ministrski položaj, Golob, ki se mu čas za novega ministra izteka, pa je tako bodočo ministrico izbral kar znotraj svoje poslanske skupine.

Mateja Čalušić sicer ni med glasnejšimi poslankami, njena referenca za ministrski položaj je, da je bila od aprila lani podpredsednica parlamentarnega odbora za kmetijstvo, pred tem pa se je ukvarjala s prodajo fitofarmacevtskih izdelkov in vodila družinski lokal.

In še ena zanimivost: Čalušičevo bo v poslanskih klopeh zamenjal Uroš Brežan, nekdanji okoljski minister, ki je moral pri predsedniku vlade podpisati svojo odstopno izjavo.