sreda, 24 aprila, 2024
Doma Novice iz osrednje Slovenije Aktualno Golob bo moral pojasnjevati ozadje zamika aretacije ruskih vohunov

Golob bo moral pojasnjevati ozadje zamika aretacije ruskih vohunov

Parlamentarna komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs) je danes opravila dve nujni seji, obe zaprti za javnost, na beh pa obravnavala morebiten političen vpliva na aretacijo domnevnih vohunov.

Na prvo sejo so povabili varnostna in pravna strokovnjaka Miroslava Žaberla in Rajka Pirnata ter z njima preverila, kaj so lahko zakoniti razlogi za zamik aretacije in kakšna je linija poveljevanja med različnimi vodji institucij – Sove, GPU-ja, NPU-ja, pri čemer so ugotovili, da je povsem nedopustno, če predsednik vlade vpliva na delo varnostnoobveščevalnih služb.

Na drugo sejo so povabili nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava in nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar, oba sta tudi danes vztrajala, da jezamik aretacije ruskih vohunov zahteval predsednik vlade Robert Golob in nedirektor Sove Joško Kadivnik, kot je pričal slednji. Ob tem je pomembno izpostaviti, da  sta Lindav in Bobnar trditve podala pod kazensko odgovornostjo, pričanje Kadivnika pa ni bilo pod prisego.

Ker se trditve še vedno razhajajo, bo Knovs na sejo povabil tudi predsednika vlade Roberta Goloba.