Na območju Policijske uprave Ljubljana smo v mesecu januarju zabeležili pet primerov spletne goljufije, v kateri poskušajo storilci z uporabo ponarejenih e-sporočil prepričati zaposlene v podjetjih, da na račun nakažejo večjo količino denarnih sredstev.

Pri tem se predstavljajo ali kot poslovni partnerji ali kot odgovorne osebe podjetja, ki svojim podrejenim naročajo, da naj nemudoma na TRR, ki je naveden v sporočilu nakažejo zahtevan znesek denarnih sredstev.

V primerih, ki smo jih obravnavali, je v štirih primerih ostalo pri poskusu, v enem primeru pa je bilo dejanje dokončano. Kriminalistična preiskava poteka v smeri preiskovanja sumov storitve kaznivega dejanja  goljufije. Dosedanje ugotovitve pa kažejo, da so IP naslovi, iz katerih so poslana lažna sporočila, iz tujine.

Omenjene spletne goljufije imenujemo “goljufija izvršnega direktorja” (CEO fraud), ki je razširjena po vsem svetu. Modus operandi storilcev pa je, da z uporabo elektronskih sporočil, poslanih iz ponarejenih e-poštnih računov vodstvenih delavcev podjetja, zaposlenim naročajo, da denar prenesejo na bančni račun banke, ki je navadno v tujini.

Zaposlenim v podjetjih svetujemo, naj bodo previdni in naj se prepričajo oziroma pri odgovornih osebah preverijo, ali so naročilo res podali oni oziroma naj »okrepijo« inštrument za verifikacijo v smislu, da je verifikacija nakazila potrebna  s strani vsaj dveh ali treh oseb, preden se transakcija izvede.

Več o preventivnih nasvetih najdete na spodnji povezavi:

https://www.policija.si/index.php/sl/preventiva-/kriminaliteta/85761-podjetniki-zavarujte-se-pred-novimi-naini-spletnih-prevar

Pripravila:
Nataša Pučko
Predstavnica za odnose z javnostmi
Policijska uprava Ljubljana