Glasovanje v Evropskem parlamentu o resoluciji o enotnem polnilniku za elektronske naprave

Bruselj, 30. januar 2020 (SDS/ELS) – Danes bo Evropski parlament na plenarnem zasedanju v Bruslju glasoval o resoluciji o enotnem polnilniku za elektronske naprave. Enotni polnilniki za vse elektronske naprave, kot so mobilni telefoni, tablice, e-bralniki, pametne kamere, nosilna elektronika in ostale majhne elektronske naprave so danes še toliko bolj pomembni predvsem z vidika varovanja okolja in olajšanja življenja ljudem.

“Poenotenje polnilnikov bo Evropejcem olajšalo življenje. Med leti 2009 in 2020 smo na podlagi prostovoljnega pristopa industrije zmanjšali polnilnike iz trideset vrst na samo tri. Manjka samo še en korak naprej, in to je enotni polnilnik za vse mobilne naprave,” pojasnjuje Romana Tomc, članica Odbora za notranji trg v Evropskem parlamentu.

“Razprava o enotnem polnilniku je dokaz, da znamo prisluhniti ljudem v čisto konkretnih zadevah. Vendar se stvari vlečejo predolgo. Če o polnilniku razpravljamo 10 let, nam ljudje povsem upravičeno očitajo, da smo neučinkoviti,” dodaja evrospka poslanka.

Romana Tomc meni, da bi z uvedbo enotnega polnilnika v prvi vrsti olajšali delo in življenje uporabnikov. “Poenotenje polnilnikov bi lahko prineslo velike finančne prihranke tako za običajne potrošnike kot tudi za poslovneže. Upam, da bo ta pobuda čim prej dobila epilog in bomo prebivalcem EU pokazali, da nismo samo smo učinkoviti, ampak tudi neodvisni,” je komentirala Romana Tomc.