Na tradicionalnem dnevu odprtih vrat, ki so ga kot vsako leto, v oktobru, mesecu požarne varnosti pripravili v prostovoljnem gasilskem društvu Žeje – Sv. Trojica, so tamkajšnji gasilci zbranim gostom in krajanom prikazali delo in aktivnosti s katerimi se ukvarjajo, ter orodje in opremo, ki ju pri tem uporabljajo. Za popestritev druženja so poskrbeli še s pečenim kostanjem, čajem in palačinkami.

V nedeljo, 21. oktobra 2018, smo obiskali tradicionalni dan odprtih vrat PGD Žeje – Sv. Trojica, ki ga, podobno kot v drugih gasilskih društvih, pripravijo tamkajšnji gasilci vsako leto v oktobru, mesecu požarne varnosti.

Letos je bila nosilna tema meseca požarne varnosti številka 112, o kateri je več povedal domači poveljnik Marijan Smolnikar, ki je v nadaljevanju prisotne podučil še o pravilni uporabi gasilnih aparatov in jim pokazal, kako pravilno ukrepamo v primeru požara vnetljivih tekočin, prisotni pa so se ob budnem očesu strokovno usposobljenih gasilcev lahko tudi sami preizkusili v gašenju.

Na dnevu odprtih vrat so svoje delo in aktivnosti predstavili tudi člani že dobro poznanega Fire combat teama PGD Žeje – Sv. Trojica. Na predstavitvi, ki jo je vodil Žiga Štiftar, so najboljši žejski gasilci prikazali, kako potekajo treningi te zahtevne gasilsko-športne discipline v Žejah. Žiga pa je s komentarjem pospremil njihovo delo na progi, da so si gostje lažje predstavljali kaj in počnejo gasilci na progi.

Kasneje so člani Fire combat teama iz Žej povabili še vse prisotne, da se preizkusijo v premagovanje kakšne izmed ovir na progi, seveda ob pomoči izkušenih gasilcev, za najmlajše pa so pripravili tudi otroški Fire combat izziv.

Za konec so vsi udeleženci lahko obnovili še svoje znanje nudenja prve pomoči, dekleta in enote prve pomoči PGD Dob – PGD Vir pa so predstavila še uporabo defibrilatorja, ki se v Žejah nahaja na zunanjosti gasilskega doma in je dostopen vsem, ki bi se morebiti znašli v situaciji, ko bi bila potrebna njegova uporaba.

Dogodek so žejski gasilci in njihovi gostje zaključili ob prijetnem druženju, ob čaju, palačinkah in pečenem kostanju.

Na prireditvi v Žejah smo opazili tudi gospoda Metoda Marčuna, kandidata za župana občine Domžale, ki je, kot je dejal, z domačimi gasilci poklepetal o izzivih, ki so pred njimi v prihodnjih mesecih in letih, z domačini pa je podebatiral tudi o življenju v njihovem delu občine. Spregovoril jim te tudi o tem, na kakšen način se ga da še izboljšati.

V njegovi družbi smo opazili tudi gospoda Jakoba Smolnikarja, predstavnika domžalske SLS in Žigo Štiftarja, vidnega člana domžalske SDS, sicer tudi gasilca v Žejah in enega od organizatorjev dneva odprtih vrat, ki sta se z gospodom Marčunom zapletla v zanimiv pogovor, kakor ju je bilo slišati, o razvoju tega skrajno jugovzhodnega dela domžalske občine, ki je bil v preteklih letih pogosto preveč zapostavljen.

O. U.