Od 30. januarja je v Narodni galeriji na ogled fotografska razstava Neorealizem. Nova podoba v Italiji, 1932–1960, ki so jo pripravili v sodelovanju z Galerijo Fotografija.
Razstavljenih je več kot 200 črno-belih fotografij italijanskih fotografov gibanja ”neorealizem”, ki prikazujejo realistične utrinke iz življenja v italijanskih mestih. Podobe razigranih otrok, neutrudnih delavcev, uglajenih Italijank in ležernih meščanov skupaj sestavijo mozaik italijanskega vsakdana v časovnemu razponu, ki ga je močno zaznamoval tudi fašizem.
Ker si želijo, da bi bila razstava v navdih tudi mladim, organizirajo fotografski natečaj ”MOJ VSAKDAN”, zato vabijo učitelje, profesorje (in starše), da svoje učence in dijake spodbudite k odkrivanju njihovega vsakdanjika skozi fotografski objektiv. S čim se na svojih dnevnih poteh srečujejo mladi in kakšen je njihov pogled na življenje okrog njih?
Učenci in dijaki lahko svoje črno-bele fotografije v fizični obliki (format največ A4) do 15. marca 2018 pošljejo na naslov Narodna galerija, Puharjeva 9, 1000 Ljubljana s pripisom: za fotografski natečaj Moj vsakdan.
Nagradili in razstavili bodo tri najboljše fotografije, v natečajni komisiji pa bo tudi avtorica razstave Enrica Viganò. Avtorji treh najboljših fotografij bodo prejeli katalog razstave Neorealizem. Nova podoba v Italiji, 1932–1960 in si prislužili vodstvo po stalni zbirki Narodne galerije zase in za vse sošolke in sošolce.
Informacije: T: 01 24 15 415, E: [email protected]

Vir: Narodna galerija