EURO 2020! Osebno se mi sliši čudno, saj smo v letu 2021. Ko pomislim na to letnico je prvi pomislek, da nam je COVID-19 lansko leto vzel osebno najbolj zanimivo Evropsko prvenstvo 2020. Zakaj? Menim, da bi ena od “underdog” reprezentanc presenetila! Se še spomnite na primer Svetovnega prvenstva 1998, ko je na primer naša južna soseda hrvaška uspela kot “underdog” priti do bronaste medalje? O tem govorim. 

Vsa prizorišča tekem je UEFA skrbno določila, vsi že vemo da bo prvenstvo odigrano na kar 11 lokacijah (Amsterdam, Baku, Bukarešta, Budimpešta, Kopenhagen, Glasgow, London, München, Rim, Sankt Petersburg in Sevilla).

Moje mnenje je, da so vse reprezentance, ki bodo igrale na domačem prizorišču, v prednosti. Domače igrišče in seveda nepogrešljivi navijači, bodo naredili svoje.

Skupine so naslednje: 

SKUPINA A 

Italija, Švica, Wales in Turčija

Karkoli drugega, kot zmaga Italije, v tej skupini bi bilo veliko presenečenje, saj se bodo vse tekme odvijale na njihovem domačem Stadionu v Rimu. Javnost zato na tem prvenstvu od njih pričakuje veliko. Ali bodo Italijani podlegli pritisku? Pri takih zvezdnikih to ne bi smel biti problem, pa vendar žoga je okrogla in vse je mogoče.

SKUPINA B 

Belgija, Danska, Rusija in Finska

Belgijci so absolutni favoriti te skupine, čeprav sam tudi Danske ne bi dal tako hitro na stranski tir, saj so se nenazadnje na zadnjem svetovnem prvenstvu uvrstili med 16 najboljših ekip na svetu. Prav tako so kar pošteno namučili Hrvate v 1/16 finala, kjer pa so po napetem izvajanju najstrožjih kazni izpadli.

SKUPINA C

Nizozemska, Avstrija, Severna Makedonija in Ukrajina

Nizozemci so seveda veliki favoriti te skupine, saj igrajo pred domači navijači v Amsterdamu! Tako kot pri prvi skupini od Italijanov, se tudi tukaj, od gostujočih Nizozemcev, pričakuje nič drugega kot zmaga.

SKUPINA D 

Anglija, Hrvaška, Škotska in Češka

To je skupina, kjer je težko karkoli napovedati. Angleži so favoriti na papirju, vendar pa naša soseda Hrvaška, kljub slabšim rezultatom v zadnjem obdobju, kot vedno cilja visoko in je sposobna v vsakem trenutku premagati katerokoli reprezentanco na svetu. Menim, da Škotska in Češka tukaj nimata veliko možnosti za napredovanje.

SKUPINA E 

Poljska, Slovaška, Španija, Švedska

Tu ne bo prostora za napake. Na eni strani Poljaki, kateri imajo z Lewandowskim na čelu vsekakor svojo računico, na drugi strani pa Španija, ki je v nekem obdobju “menjave generacije”, zato motivacije in želje po dokazovanju ne bo manjkalo. Slovaki lahko z nadvse motiviranim Marekom Hamšikom ciljajo visoko, med tem, ko se bodo morali Švedi, glede na konkurenčno skupino, zelo potruditi. Vsekakor pa lahko katera koli reprezentanca v vsakem trenutku preseneti, kot že ne malo krat.

SKUPINA F

Nemčija, Portugalska, Francija in Madžarska

Skupina smrti! Eden od favoritov za osvojitev prvenstva, se bo poslovil že v skupinskem delu. Kateri od favoritov to bo, pa težko rečem.

V mojih očeh, bi se Francija morala sprehoditi čez skupinski del in tudi osvojiti prvenstvo. Nemčija, reprezentanca, ki v zadnjem času zelo niha, kako bo zanihala na evropskem prvenstvu pa bomo videli. Na drugi strani Portugalci, ki imajo trenutno reprezentanco s kemijo. Fantje dihajo skupaj.

Po mojem mnenju napredujeta Francija in Portugalska.

Čaka nas zelo zanimivo Evropsko prvenstvo! Moja napoved je, da bo Francija vnovič osvojila Evropski prestol.

Piše Kristjan Draksler

 

Kaj pa vi menite?

Napišite mi vaša pričakovanja in kdo je za vas favorit.