Dve izjemno drzni tatvini – oškodovanki stari 82 in 90 let!

Policisti Policijske postaje Medvode so bili 18. 2. 2020 okoli 11. ure obveščeni o drzni tatvini na območju Medvod.

Štirje neznani storilci so pristopili do stanovanjske hiše, kjer je eden od njih 82-letno oškodovanko s pretvezo, da opravljajo storitve na telekomunikacijskem omrežju, zvabil v kletne prostore. V tem času so ostali trije storilci vstopili v njeno stanovanje in tam pregledali prostore, od koder so odtujili nadzorno kamero. Po dejanju so odšli še v drugo nadstropje iste stanovanjske hiše in od tam drugi oškodovanki odtujili gotovino, nakit in vrednostne papirje. Po dejanju so vsi štirje objekt zapustili in se s kraja odpeljali z osebnim vozilom, oškodovanka pa je kmalu po njihovem odhodu opazila, da so ji bile odtujene stvari, zato je o tem takoj obvestila policijo. Z dejanjem so povzročili za skupno nekaj več kot 2000 evrov materialne škode.

Policisti so takoj pričeli z intenzivnim zbiranjem obvestil in nadalje s kriminalistično preiskavo odkrili, da sta dva izmed storilcev 24 in 41-letnik iz območja Novega mesta.


Policijska postaja Domžale je 20. 2. 2020 okoli 10. ure na območju Spodnjih Jarš obravnavala istovrstno drzno tatvino, ki so jo izvršili trije neznani storilci.

Navedenega dne so pristopili do stanovanjske hiše, kjer je eden od njih zamotil 90-letno oškodovanko, druga dva storilca pa sta izkoristila nepozornost in vstopila v stanovanjsko hišo in katere sta nato odtujila nakit in gotovino. Z dejanjem so povzročili za okoli 1200 evrov materialne škode.

S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno, da je eden izmed storilcev tega kaznivega dejanja isti 41-letnik iz območja Novega mesta. Na podlagi odredbe Okrožnega sodišča v Ljubljani so pri njima opravili hišni preiskavi in obema na podlagi določil Zakona o kazenskem postopku odvzeli prostost. Oba osumljena sta bila 5. 3. 2020 v popoldanskih urah privedena k preiskovalnemu sodniku, ki je za njiju odredil pripor.

Preiskava navedenih kaznivih dejanj se še nadaljuje in bo o vseh novih okoliščinah obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Aleksandra Golec
predstavnica za odnose z javnostmi
samostojna policijska inšpektorica I
REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE