S 1. decembrom Petrol draži električno energijo. Njim seveda sledi tudi E#, ki je v njihovi lasti. Dvig ne bo neopazen, saj električno energijo dražijo za skoraj tretjino.

 

Fosilna goriva se dražijo in to vpliva tudi na dvig cen električne energije. Ne smemo pa pozabiti, da poleg dviga električne energije vplivajo tudi negativno na okolje. Tudi Slovenija je poleg Evrope padla v ta začarani krog. Odvisnost fosilnih goriv in elektrike vpliva tudi na gospodarsko rast. Se bomo v Sloveniji premaknili s te točke in začeli vlagati v obnovljive vire energije.

Manjši dobavitelji električno energijo že dražijo. Elektro prodaja E.U. je odpovedala pogodbo 5000 odjemalcem, ki so si v treh dneh morali poiskati nadomestnega dobavitelja, kar vemo, da je praktično nemogoče.

Domine so začele padati. Vse kaže na to, da se je le čakalo, kdo bo prvi, ki bo napovedal in objavil podražitev električne energije gospodinjstvom.

S 1. decembrom dvigujejo cene tudi pri Petrolu. Cene se bodo dvignile od 21 pa vse do 35 odstotkov za gospodinjstva. Prav tako se bo za okoli 30 odstotkov dvignila električna energija tudi za male poslovne odjemalce. Svoj dvig opravičujejo z dvigom elektrike na svetovnih trgih.

Bodo Petrolu sledili tudi drugi ponudniki električne energije?  V Financah so zapisali, da naj bi po neuradnih podatkih sledil dvig cen tudi pri drugih ponudnikih.

Kljub temu da vlade držav Evropske unije sprejemajo ukrepe, ki bi rast cen energentov ublažila, bo letošnja zima prebivalcem EU iz denarnic izvabila kar za približno 100 milijard dodatnih evrov.