Ljubljana/Kamnik, nedelja, 30.september

Na dobrodelnem dogodku, The Distinguished Gentleman’s Ride (DGR), na katerem se je zbralo več kot 170 gospodov na motociklih so s svojim stasom in motocikli ter svojim gosposkim obnašanjem opozarjali na moderne moške bolezni, predvsem na razširjeno bolezen raka na prostati. 

Dobrodelno noto udeležencev, ki so samo v Sloveniji za raziskave te bolezni zbrali 2200 eurov, je nagradil prelep sončen dan, izkoristili pa so ga za čudovito skupinsko vožnjo iz Ljubljane do Kamnika. Svetovno gledano, se je na isti dan z istim razlogom v več kot 90. državah in več kot 600 mestih zbralo več kot 110.000 moških in tudi predstavnic nežnejšega spola. Skupaj so zbrali skoraj 6 miljonov dolarjev, ki jih bodo prejele ustanove po celem svetu za raziskave raka na prostati.

Dame in gospodje so se zbrali v ljubljanski Lepi žogi iz katere so krenili na trideset kilometrov dolgo počasno vožnjo proti Kamniku. V svojih lepih »gvantih«, na svetlečih motociklih so pritegnili marsikateri pogled, telefoni so slikali in snemali, socialna omrežja pa so se polnila slik in posnetkov iz vožnje, seveda vse z razlogom, da so vidni, da se o dogodku govori, da se opozori na osnovni namen tega druženja, na moderne moške bolezni.

V Kamniku, na Glavnem trgu pri Caferacer kavarnici, so udeleženci s svojim motocikli zapolnili vsak kotiček. Dogodek so pospremili tudi člani Društva onkoloških bolnikov Slovenije, ki so podali svoj vidik do te bolezni.

Druženje, klepet, hrana in pijača, obvezno slikanje – vse to v prelepem nedeljskem popoldnevu za nikogar ni bil napor, ampak uživanje v družbi istomislečih z zavedanjem, da dejansko delajo dobro za vse moške sveta. Preveval je utrip klasičnih in predelanih motociklov, elegantnih dam in gospodov, utrip dobrodelnosti, ki se je na isti dan odvijal po celem svetu.

Za dolgoletno podporo pri dobrodelnem dogodku DGR Ljubljana, Slovenija 2018, se zahvaljujemo podjetju Tinex. Za podporo se prav tako zahvaljujemo Rock radiu, ki je prevzel medijsko podporo dogodka, Triumph moto centru Marka Jermana, Društvu onkoloških bolnikov Slovenije, Lepi žogi in Caferacer kavarnici na Glavnem trgu v Kamniku.

Andraž Kopitar