Dobrodelno druženje v gosposki obleki in z ustreznimi motocikli 

Distinguished Gentleman’s Ride Ljubljana 2019

Ljubljana/Kamnik, nedelja, 29. september

Človeštvo se z boleznijo bori že od vekomaj, vsak človek sem in tja zboli, za prehladom ali angino, za pljučnico ali rakom. K sreči danes že znamo pozdraviti mnogo različnih okužb, mnogo žal tudi ne. Pomembno pa je, da se tveganja, da lahko zbolimo zavedamo, da smo pozorni na znake, ki napovedujejo bolezen, da se primerno gibamo, prehranjujemo in imamo zdrav življenjski slog.

Gentleman je moški plemenitih lastnosti in uglajenega vedenja. Gentleman se zaveda nevarnosti življenja in skrbi za svoj stas. Definicija gentlemana pa so pravzaprav gospodje, ki se vsako leto zadnjo nedeljo v septembru, sedaj že sedmič zapored, odpravijo v prefinjeni obleki in s prefinjenimi motocikli po poti od Ljubljane do Kamnika.

Prav zaradi svojega videza pritegnejo prenekatere poglede, to je tudi ideja, saj želijo s svojim stasom in glasom opozoriti na moške bolezni, predvsem na razširjeno bolezen rak na prostati.

Do svojega 75. leta starosti za rakom prostate zboli vsak 5. moški, ob primerni preventivi pa je bolezen ozdravljiva in tu nastopijo dobrodelni motoristi.

Naš dogodek, na katerem se je zbralo 190 voznikov na motociklih, združuje enako misleče in se odvija na isti dan po celem svetu. Dobrodelno noto udeležencev, ki so samo v Sloveniji za raziskave te zahrbtne bolezni zbrali skoraj 3.000 evrov je pričakal prijeten jesenski dan, ki ga je v starem mestnem jedru Kamnika pogrelo še popoldansko sonce. Svetovno gledano, se je na isti dan z istim razlogom v več kot 90 državah in več kot 700 mestih zbralo več kot 130.000 voznikov motociklov. Za enkrat se je donacij nateklo že za 5,5 milijonov dolarjev, ki jih prejmejo ustanove za raziskave rakavih obolenj po celem svetu.

Projekt sta podprla Ciril Komotar, znani vloger Komotar Minuta ter nosilec olimpijske medalje Jure Košir. Voznike in voznice je pozdravil tudi župan Kamnika gospod Slapar, ki je slikovito opisal kamniško turistično ponudbo, kar je predvsem zanimalo nekaj tujih udeležencev dogodka, na primer zakonca Brogan, Angleža, ki z avtodomom potujeta po Evropi in sta napovedala udeležbo že dva meseca v naprej. Povedala sta, da sta planirala prihod v Ljubljano samo zaradi DGR in po nasmehu na obrazih, jima zagotovo ni bilo žal. Dogodek so zaznamovali tudi člani Društva onkoloških bolnikov, ki so, kot vsako leto do sedaj, podali svoj vidik stanja moške populacije v Sloveniji.

Projekt so podprli: podjetje Tinex, Rock Radio, Jerman moto center, Caferacer kavarnica Kamnik, Media Publikum, Kino Bežigrad, MOL. Za izkazano zaupanje se vsem lepo zahvaljujemo.

Fotogalerija iz dogodka DGR 2019: DGR Ljubljana 2019

Slike so proste za objavo.

Andraž Kopitar, 7seven customs
GSM: 00386 40 470 380
e-pošta: [email protected]
[email protected]