V Službi vlade za digitalno preobrazbo so na podlagi omenjenega zakona pred dnevi objavili seznam izvajalcev izobraževanj za digitalno pismenost, v katera se lahko vključijo starejši od 55 let.

Ob tem sta se pojavili dve večji težavi: povpraševanja je mnogo več, kot je na voljo prostih mest, nekateri izvajalci izobraževanj pa se na seznamu niso znašli, čeprav so imeli za to vse potrebne reference.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je na ministrico za digitalno preobrazbo dr. Emilijo Stojmenovo Duh naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z izobraževanjem za digitalno pismenost za starejše.

Poslansko vprašanje  poslanke Alenke Jeraj objavljamo v celoti:

Spoštovani,

Državni zbor RS je konec letošnjega februarja sprejel Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je prejšnja vlada pripravila z namenom povečanja digitalne razvitosti gospodarstva in celotne družbe, s čimer bi z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremili vsaj 80 odstotkov odraslih. Tako je bila sprejeta podlaga za zagon največjega programa e-opismenjevanja v zgodovini Slovenije.

V Službi vlade za digitalno preobrazbo ste na podlagi omenjenega zakona pred dnevi objavili seznam izvajalcev izobraževanj za digitalno pismenost, v katera se lahko vključijo starejši od 55 let. Ob tem sta se pojavili dve večji težavi: povpraševanja je mnogo več, kot je na voljo prostih mest, nekateri izvajalci izobraževanj pa se na seznamu niso znašli, čeprav so imeli za to vse potrebne reference.

Zaradi velikega zanimanja starejših za izobraževanja za digitalno pismenost je nujno, da obstoječi pilotni projekt čim prej razširite, kot je bilo to načrtovano že pod prejšnjo vlado. Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti to omogoča, prav tako so finančna sredstva za to že zagotovljena. Zanima me, kako komentirate veliko večje povpraševanje od ponudbe ter kdaj boste starejšim ponudili nova izobraževanja in s tem dovolj mest za vse, ki si želijo pridobiti digitalna znanja?

Glede izbire izvajalcev je javnost neprijetno presenetila informacija, da na razpisu niso bile izbrane organizacije, ki so v preteklosti ogromno naredile za e-opismenjevanje starejših, med njimi tudi Simbioza. Zanima me, kako je mogoče, da se je o zgodilo in kdo so bili člani komisije, ki je o tem odločala?

Nenazadnje pa me zanima, ali drži informacija, da je bilo na razpisu v kar 10 od 29 regijah uspešno podjetje Smart NARIS, d. o. o., ki izvaja tečaje na spletni strani z imenom master.si, v katerem pa tečaj ponuja tudi Nataša Pirc Musar?