Prvo nedeljo v mesecu maju obeležujemo mednarodni dan žalujočih mater

Leta 2010 je Carlie Marie Dudley ustanovila ta poseben dan. Z njim je počastila matere, katerim so umrli otroci in ženske, ki zaradi neplodnosti ali drugih zdravstvenih razlogov ne morejo biti matere.

Poleg psihičnega in fizičnega trpljenja se matere soočajo s številnimi drugimi izzivi. Izguba je težka in žalovanje traja celo življenje.

Velikokrat so v zadregi in ne znajo odgovoriti na enostavno vprašanje, kot je: “Koliko otrok imaš?” ali pa: “Koliko so zdaj stari tvoji otroci?”❔

Študije kažejo, da matere, ki izgubijo otroke, pogosteje trpijo zaradi telesnih in duševnih težav. Zaradi teh razlogov je nujno, da žalujoče matere poiščejo pomoč.

Foto: skupina “super mami – super junakinja” na vikendu žalujočih mam. vir: Facebook Junaki 3. nadstropja
Zelo koristne so podporne skupine. V društvu Junaki 3. nadstropja se tega zavedajo in za mamice organizirajo različna druženja.

Letos prvič organizirajo poseben spominski dogodek (memorial) za vse otroke, ki so umrli zaradi raka. Skupaj z osebjem oddelka se bodo otrokom, ki so nas veliko prekmalu zapustili, poklonili že zelo kmalu – 19.maja.

Če si tudi ti žalujoča mama otroka, ki je umrl za rakom, si vabljena v njihovo zaprto skupino (piši jim in te bodo seznanili s skupino).

Ostale pa pozivajo, da se danes spomnite vseh teh mam, bodite jim v podporo. Spomnite se njihovih otrok. Poslušajte njihove zgodbe, če jih želijo deliti in ne bojte se izgovoriti imena njihovega otroka. Omemba imena ne poveča bolečine žalujočim, saj jih vedno radi slišijo.

Dajte jim vedeti, da jih podpirate.

❤️

Spletno uredništvo
Vir: Društvo Junaki 3. nadstropja