Obletnica smrti dr. Jožeta Pučnika

Po včerajšnjem shodu oziroma stavki na Trgu republike, se je danes ob 15 uri začela spominska slovesnost ob 20. obletnici smrti slovenskega politika in sociologa dr. Jožeta Pučnika. 

Že zjutraj se je obletnice smrti dr. Jožeta Pučnika z zapisom na družbenem omrežju Twitterju spomnil predsednik SDS Janez Janša. Zapisal je: “Pred 20 leti je umrl kmečki sin, intelektualec, disident, politični zapornik, demokrat in domoljub, predsednik stranke SDS in Demosa ter oče slovenske države dr. Jože Pučnik. Velika slovenska duša“.

Jože Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine, je ob današnji 20. obletnici smrti nekdanjega slovenskega politika na Twitterju zapisal bivši predsednik republike Borut Pahor. Po njegovem mnenju pa kljub temu Slovenci posvečamo premajhno pozornost skrbi za njegovo mesto v našem zgodovinskem spominu.

Bivši predsednik Pahor je zapisal:

“Danes mineva 20 let od smrti nestorja samostojne slovenske države dr. Jožeta Pučnika. Pučnik je najpomembnejša osebnost slovenske politične zgodovine. Glede na to se mi je vedno zdelo, da Slovenci posvečamo premajhno pozornost skrbi za njegovo mesto v našem zgodovinskem spominu.
Zato sem, kolikor je bilo to mogoče, na različnih političnih položajih prispeval k ohranitvi tega spomina.
Kot predsednik DZ sem po njegovi smrti odredil žalno sejo parlamenta v spomin na preminulega dr. Jožeta Pučnika, čeprav po protokolarnih pravilih to ni bilo samoumevno.
Kot predsednik republike sem ob okroglih obletnicah na njegov grob dal položiti venec v mojem imenu in imenu države.
Po dr. Jožetu Pučniku sem poimenoval eno od dvoran v Predsedniški palači. Sodeloval sem na simpozijih, ki so vrednotili njegovo delo in prispevek k demokratizaciji in samostojni državi. V Bruslju sem imel slovesni nagovor ob poimenovanju ene izmed dvoran Evropskega parlamenta po njem. Leta 2016 sem bil v Lenartu slavnostni govornik na slovesnosti ob poimenovanju mestnega parka po dr. Jožetu Pučniku in odkritju spominskega obeležja v počastitev 25. obletnice naše samostojnosti.
V posebno čast si štejem, da sem lahko Gorazdu Pučniku in družini dr. Jožeta Pučnika sredi lanskega decembra vročil najvišje državno odlikovanje, s katerim je Pučnika posthumno odlikoval dr. Janez Drnovšek, družina pa ga vse od leta 2006 do nedavnega ni želela sprejeti.”

Znameniti Pučnikov stavek: LAGALI SO NAM DESETLETJA, ZAKAJ BI JIM VERJELI DANES?

Slovesnost se je začela danes ob 15 uri s slovensko himno, nato pa so na Trgu republike zavrteli Pučnikov znameniti stavek: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo!”

Janez Janša

Njegov spomin so zbrani na trgu počastili z minuto molka. Po poslanki Alenki Jeraj je na govornico stopil predsednik stranke SDS Janez Janša. Povedal je, da ni poznan le po zgornjem stavku, temveč da poznamo tudi po stavki, ki ga je zanj dejal Drago Jančar: “Jožetu Pučniku gre za stvar”, in dodal, da ni dovolj, da ti gre za stvar, Pučnik je bil za kaj takega tudi dovolj pogumen. Pa si kljub vsemu ni “zaslužil” pogreba z vojaškimi častmi. Komaj se je izsililo žalno sejo v Državnem zboru, ki je bila pospremljena s strani takratne stranke LDS, da pa naj bo ta seja, saj čez 20 let nihče več ne bo vedel, kdo Jože Pučnik je. Dejansko pa danes ob 20 obletnici vsi vemo, kdo je bil, le malokdo pa se še spomni na nekdanjo stranko LDS.

Janša je svoj govor zaključil z zahvalo dr. Jožetu Pučniku, da kljub vsem težavam danes imamo svojo državo in končal z besedami: “Tudi danes gre za Slovenijo“.

Nato pa je zbrano množico nagovoril tudi Lojze Peterle, ki je začel s pozdravom vsem, ki so se danes zbrali na Trgu revolucije in povedal, da je to rekel namenoma. Dodal je, da tega trga ne bomo v celoti čutili kot trga republike toliko časa, dokler ga bo krasil spomenik, ki je na njem in nas je delil.

Lpjze Peterle

Povedal je, da je vesel, da so zbrani ljudje, ki bodo peljali naprej k demokratični Sloveniji in poudaril, da ga veseli, da so Pučnikova sporočila ostala tako jasna v vseh teh letih.

Poudaril je, da je vesel, da je dr. Jožeta Pučnika donedavni predsednik Slovenije Borut Pahor upravičeno imenoval za očeta slovenskega naroda.

Ob obletnici njegove smrti se je Pučniku poklonila tudi slovenska predsednica Nataša Pir Musar in ob tem zapisala: “Ob 20. letnici smrti dr. Jožeta Pučnika: Dr. Pučnik je bil in ostaja simbol in zgled državnika, ki se zaveda, da je za skupno prihodnost najbolj koristen pogovor s tistim, s katerim se v izhodišču najmanj strinjaš“.

Spletno uredništvo