Danes po vsem svetu ljubitelji hmeljevega napitka obeležujejo svetovni dan piva. Po letu 2007 je prvi petek v avgustu namenjen pivu. Slovenec sicer povprečno letno popije 97,6 litra te pijače. Statistika govori, da sodi Slovenija med ene večjih pridelovalk hmelja, čeprav med največje.

Svetovni dan piva so začeli praznovati v kalifornijskem mestu Santa Cruz v ZDA. Od tam se je praznovanje v nekaj letih hitro razširilo po vsem svetu in vsako leto pri praznovanju tega dne sodeluje čedalje več držav. Podatki statističnega urada tudi kažejo, da svetovni dan piva danes praznujejo na šestih celinah, v več kot 50 državah sveta in v več kot 207 svetovnih mestih.

Združenje slovenskih pivovarjev se je od lani člansko okrepilo, saj šteje 26 članov, od tega je med njimi 22 pivovarn, ki pozivajo k odgovornemu uživanju alkoholnih pijač.

Njihovo sporočilo se letos glasi:” Pivo je eden najlepših darov narave. Uživajmo ga odgovorno!”

Praznovanj po Sloveniji bo veliko. Svetovni dan piva bodo tradicionalno obeležili v Pivnici Union v Ljubljani, kamor vabijo na brezplačno pivo ob 13., 15. in ob 17. uri. Pivo si bodo obiskovalci lahko natočili kar sami.

Poleg tega pa bodo praznovali tudi v Laškem, zibelki slovenskega modernega pivovarstva, kjer Klub ljubiteljev laškega piva prav na ta dan praznuje 30 let neprekinjenega delovanja.

Po mnenju Združenja slovenskih pivovarjev svetovni dan piva daje priznanje vsem ustvarjalcem piva, pa tudi tistim, ki ga strežejo.

Pivo povezuje ljudi vsega sveta in je namenjen druženju ter praznovanju različnosti kultur in jezikov ter tudi različnim vrstam piva.

Običaj v svetu je, da se na ta dan obdari prijatelja s steklenico ali pločevinko piva.

Pivo ostaja najbolj priljubljena in razširjena nizkoalkoholna pijača na svetu, stara več tisoč let, saj so jo poznali že stari Egipčani. V Sloveniji imamo prve pisne dokaze o varjenju piva v dokumentih Noticia Bonorum de Lonca iz leta 1160.

Ali ste vedeli?

  • … da v Sloveniji zvarimo okrog 200 milijonov litrov piva?
  • … da Slovenija pridela kar 3 % svetovnega hmelja, izvozimo pa ga 95 %?
  • da je prvi petek v avgustu svetovni dan piva?

B. J. O.