Danes, 25. oktobra 2021, ob 21. uri, bo na prvem programu Televizije Slovenija predvajan igrano-dokumentarni film »Hrepenenje naroda – Vojna za Slovenijo«.

 

11. oktobra je bila v CD premiera filma HREPENENJE NARODA – Vojna za Slovenijo. Igrano dokumentarni film režiserja Matjaža Mihelčiča v 50-ih minutah prikazuje osrednje dogodke vojne z najbolj odmevnimi bitkami za Slovenijo – od incidenta v Pekrah, ukaza za ofenzivo, Medvedjeka, Trzina, zavzetja skladišča v Borovnici kot ključnega trenutka za zmago v vojni za Slovenijo, Holmeca, Krakovskega gozda, zavzetja kasarn ter predaje JLA.

Arhivske posnetke prepletajo in dopolnjujejo nazorne in čustvene pripovedi ključnih akterjev osamosvojitve, vojakov in njegovih najožjih sodelavcev. Film jedrnato pripoveduje o ljudeh, ki so na pravem mestu in ob pravem času znali s svojim pogumom ter odločnostjo udejaniti in izbojevati samostojno Slovenijo. Za orožje so prijeli, da bi branili svojo domovino, svojo vero in postave, kajti to so bile svete ure – visoka pesem slovenskega naroda. »Vstali smo in obstali.«

Nastopajoči Alenka Puhar, Igor Omerza, Slavko Kmetič, Franci Feltrin, Janez Janša,  Igor Bavčar, Zoran Dernovšek, Alojz Peterle in Dimitrij Rupel vsak iz svojega zornega kota pripovedujejo o času osamosvajanja države.

Film je izdelala agencija CV KONCEPT Multimedija d.o.o.

Vir: GOV