Vsakdo od nas dobi vsaj občasno kakšno odločbo od javne uprave ali iz sodišča (upravne oz. sodne odločbe), če nič drugega, enkrat letno pride dohodninska odločba. Če niste ravno pravnik, se vam ob branju takšnih odločb zagotovo poraja cel kup vprašanj, v stilu – pa kaj neki so mislili s tem? So mogli to pisanje še bolj zakomplicirati? Kako naj vem, kaj so sploh odločili, kako si naj razlagam to odločbo?

Nerazumljive odločbe

Pravniški jezik je res nekaj posebnega, poln je strokovnih izrazov in načeloma naj bi se v njem pazilo na vsako vejico, piko, na vsak izraz. Pa naj zveni še tako bogokletno, a takšnega, tako zapletenega in nerazumljivega, kot je sedaj v odločbah, pa res ne potrebujemo. Ljudje imamo (imajo) občutek, da se za vsemi temi pravnimi izrazi, tolmačenji in razlagami tako ali drugače želi vnesti občutek večvrednosti in nezamenljivosti na eni strani (javna uprava, sodišča) ter manjvrednosti na drugi (navadni ljudje, državljani).

Odločbe se pišejo za ljudi

Pred časom me je neka starejša gospa prosila, naj ji pojasnim, kaj je pravzaprav dobila po priporočeni pošti, šlo pa se je za neko upravno odločbo, povezano z zemljišči. Sicer nisem pravnik po izobrazbi, tako ali drugače pa sem praktično vsakodnevno z njimi v stiku in lahko rečem, da nisem povsem brez pravnega znanja, zato se ljudje dostikrat obrnejo na mene za tovrstna pojasnila. A glej ga zlomka – bolj, ko sem bral to upravno odločbo, ki jo je dobila omenjena gospa, manj sem razumel, za kaj gre. Priznam, da me je bilo kar malo sram pred njo in sem se izgovoril, da moram povprašati enega kolega, ker za en del odločbe nisem povsem prepričan – čeprav odkrito rečeno, nisem imel pojma, za kaj sploh gre v tej odločbi.

Res sem poiskal kolega (pravnika) in ga pobaral, naj mi pove, za kaj  sploh gre. Že po nekaj stavkih, ki jih je prebral, je rekel, da je pa takšna birokracija in tako nerazumljivo pravno napisana pravna odločba v bistvu škandal brez primere. Tudi sam je priznal, da se mu zdi, kot da zaposleni v javni upravi kar tekmujejo med seboj, kdo bo napisal manj razumljivo in pravniško bolj zavito odločbo… Pri tem pa se pozablja, da se to dela v bistvu za ljudi, ki morajo vse to prebrati in tudi razumeti.

Razumete dohodninsko odločbo?

Če razložim še na primeru dohodninske odločbe, ki jo vsi poznamo. Mar ne bi bilo bolje in razumljiveje napisati, da si v letu tem in tem prejel toliko in toliko prejemkov, plačane je bilo toliko in toliko dohodnine, razliko dobiš povrnjeno (ali pa moraš doplačati) na ta in ta dan? Je res potrebno vse tisto pravno-upravno »nakladanje«.

No, tudi če to je res potrebno, bi bilo tako težko na koncu napisati stavek ali dva, v povsem jasnem in razumljivem jeziku, da toliko denarja dobiš nazaj ali pa da moraš še toliko doplačati?

Se mora res stalno dokazovati tipična slovenska logika – da če je preprosto, gotovo ne more biti prav? Oziroma – zakaj bi bilo preprosto, če je lahko zakomplicirano?

J.A.