“Človek je šokiran, ko ti mednarodni sodnik predlaga, da bi Jaka igral sam nadstropje nižje”

Pozdravljeni ljubitelji šaha!

Včeraj je potekalo državno srednješolsko prvenstvo v Kranju. Gimnazija Slovenj Gradec je Jako prijavila do roka, ki je bil določen v razpisu.

Ko smo prispeli na Gimnazijo Kranj smo ugotovili, da prvenstvo poteka v 3. nadstropju + približno 15 stopnic (mansarda); dvigalo je do drugega nadstropja, prav tako so v 2. nadstropju sanitarije (v pritličju omejene ustanove pa je velika telovadnica!).

Nekako smo prišli do igralne dvorane, se vračali na sanitarije, ponovno v igralno dvorano, na kosilo, spet v igralno dvorano, ponovno na sanitarije …

Žalosti me dejstvo, da smo v 21. stoletju, v času inkluzije, da se na državnih prvenstvih dogajajo takšne diskriminacije.

Zanimivo je tudi dejstvo, da se Jaka udeležuje državnih prvenstev, ki jih organizira Šahovska zveza Slovenije že 10 let in jih očitno podatek, da bo Jaka Juvan sodeloval na prvenstvu ne spodbudi, da bi nekako zagotovili dvorano, kjer imajo dostop tudi gibalno ovirane osebe.

Poraja se mi vprašanje, ali bi bilo tovrstno prvenstvo organizirano v mansardi omenjene ustanove tudi, če bi imel podobne težave otrok vplivnih staršev ali zaposlenih na Zvezi ali omenjenih organizatorjev.

Človek je šokiran, ko ti mednarodni sodnik predlaga, da bi Jaka igral sam nadstropje nižje, kot ostali igralci (to se je nekaj let nazaj že zgodilo in samoumevno nam je bilo, da se to ne bo več ponovilo!), a glej ga zlomka, spet razočaranje.

Jaka se je zelo veselil svetovnega prvenstva v Grčiji. Odločili smo se, da gremo celotna družina. Glede na Jakovo gibalno oviranost in zdravstveno stanje smo se odločili za hotel, ki ga je ponujal organizator, ker smo bili prepričani, da je popolna dostopnost. Celoten račun bi mogli poravnati dva meseca pred odhodom (2.608 evrov, brez prevoza), v primeru zdravstvenih težav pa nam ne bi povrnili kupnine. Jaka takrat ni bil v dobrem zdravstvenem stanju, zato si nismo upali tvegati.

In ravno zaradi tega so ga izključili iz državne reprezentance, čeravno je po ratingu 4. v državi; na prvenstvo pa so poslali 8 otrok.

Na strani Zveze velikokrat objavljajo dosežke igralcev. Jaka je lani 17.3., osvojil prvo mesto na državnem invalidskem prventvu. Z besedo ni bil nikjer omenjen; pa vendar je šah – šah.

Diskriminacije gibalno oviranih oseb so pogost pojav, ki smo ga že velikokrat občutili na lastni koži, zato mi je še posebno hudo, da se Jaka še v šahu, ki mu pomeni res največ na svetu in je to edini šport, kjer je enakovreden nasprotnikom, ne more udejstvovati tako, kot bi se lahko, če bi Zveza in nekateri organizatorji imeli malo več posluha in strpnosti do drugačnosti.

Dopis sem napisala, ker sem zgrožena in nikakor ne morem sprejeti dejstva, da se to dandanes v Sloveniji sploh dogaja.

Velika HVALA Šahovskemu klubu Slovenj Gradec, ki je Jako podpiral tako ali drugače, od prvih šahovskih potez naprej, in ŽŠK Maribor, ki mu omogoča kvalitetno šahovsko udejstvovanje zdaj.

Šahovski pozdrav,
Urška Stražišnik