Občina Ivančna Gorica bo skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije in donatorjem SID banko v četrtek, 10. maja 2018, ob 18. uri, ob nekdanjem asfaltnem športnem igrišču v Višnji Gori svečano predala v uporabo objekt – čebelnjak čebelarjem iz Višnje Gore Čebelarskega društva Stična.

Kot smo že poročali je občina v okviru praznovanja Svetovnega dne čebel in 540 – letnice pridobitve mestnih pravic Višnje Gore, pričela z ureditvenimi deli za postavitev učnega čebelnjaka. Hkrati je pričela z ureditvijo bližnje okolice, ki se zasaja z medovitimi rastlinami. Te bodo čebelam predstavljale pravi čebelji gaj. Čebelnjak iz masivnega lesa v velikosti 4 x 5 metrov sedaj že stoji in je pripravljen za postavitev panjev v barvni podobi donatorja. Panje bodo krasile poslikane panjske končnice izpod rok učencev Osnovne šole Stična. Čebelnjak bo namenjen tako za učne namene kot tudi za projekt Hiše kranjske čebele. Novi čebelnjak v Višnji Gori predstavlja pomembno pridobitev in tudi začetek čebelarske zgodbe v občini Ivančna Gorica.

Več o tem projektu in nadaljnjih aktivnostih Občine Ivančna Gorica, ČZS in SID banke bo povedano na skupni tiskovni konferenci, ki bo uro pred otvoritvijo čebelnjaka, torej v četrtek, 10. maja 2018, ob 17. uri, v Mestni hiši v Višnji Gori. Po zaključku konference se bo ob 18. uri pričelo slavnostno odprtje čebelnjaka Kranjske čebele v starem mestnem jedru Višnje Gore.

Naj omenimo, da bo občina dober teden dni kasneje, to je 18. maja 2018, ob 19. uri, v Višnji Gori svečano odkrila še obeležje Kranjski čebeli. Za tem pa se bodo ureditvena in gradbena dela za uresničitev projekta Hiše Kranjske čebele šele zares začela.

Zapisal in fotografiral:
Gašper Stopar